Carlsberg taber til rivaler i russisk priskrig

Carlsbergs konkurrenter udnytter russiske lovstramninger til at erobre mere af det danske bryggeris territorium.

Rivalerne er lykkes med at æde 5 procentpoint af Carlsbergs markedsandel inden for det vigtige marked for øl hældt på plastikflasker i årets første seks måneder, viser tal fra bryggerigiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsbergs forsøg på at hæve priserne på det vigtige russiske marked rammer bryggeriet i nakken. Koncernen har som markedsleder hævet priserne på sin bryg, men konkurrenterne er ikke fulgt med, og det har medført et mærkbart fald i den danske gigants markedsandel. Det skriver Finans.

Rivalerne er lykkes med at æde 5 procentpoint af Carlsbergs markedsandel inden for det vigtige marked for øl hældt på plastikflasker i årets første seks måneder, viser tal fra bryggerigiganten.

Hvor Carlsberg har hævet prisen med omkring 6 pct. på øl i plastikflasker, viser data fra analyseselskabet Nielsen, at gennemsnitsprisen på øl generelt er faldet med 1,4 pct. fra januar til august.

»Med den priselastik går det ud over deres markedsandel,« siger Richard Withagen, analytiker hos Kepler Cheuvreux, til Finans.Det er især de lokale bryggerier og den tyrkiske konkurrent Efes, som har haft held med strategien, ikke mindst fordi den russiske stagnation i indkomsterne har øget efterspørgslen på billig øl. Efes, der i 2016 sad på 13 pct. af markedet, havde ifølge selskabet øget sin markedsandel til over 15 pct. i juni 2017.

Den østeuropæiske forretning, hvor Rusland udgør langt størstedelen, stod for 18 pct. af Carlsbergs indtjening i 2016.

Også Heineken har skåret sine priser og har indkasseret tocifrede vækstrater på volumen i Rusland i alle de tre første kvartaler af 2017. Det er selvom markedet fra juni til august samlet set skrumpede med 6 pct. målt på volumen sammenlignet med samme periode sidste år, ifølge Nielsen.Carlsberg har ikke ønsket at kommentere sagen.

Priskrigen kommer i kølvandet på, at det siden årets begyndelse er blevet forbudt for ølproducenterne at tappe deres bryg på plastikflasker på mere end 1,5 liter. Carlsberg har bevidst valgt at hæve priserne efter forbuddet for at øge profitten ved ølsalget, sagde topchef Cees t' Hart ved halvårsregnskabet.