Carlsberg klar med 25 milliarder til opkøb

Det danske bryggeri kan frigive 25 milliarder kroner til opkøb, efter at gælden de senere år er reduceret kraftigt, og bryggeriet har fokus på Asien.

Carlsberg har blikket rettet mod Asien og mange penge at købe op for, men også konkurrenterne har kig på de interessante bryggerier i regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/WEDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg har op mod 25 milliarder kroner at købe op for, efter at den danske bryggerikoncern har betalt heftigt af på gælden i de senere år. Det er penge, som primært vil blive brugt i Asien, siger topchef Jørgen Buhl Rasmussen.

Carlsbergs gæld blev kraftigt forøget, da bryggeriet sammen med hollandske Heineken i 2008 købte den britiske konkurrent Scottish & Newcastle. Det år skyldte den danske virksomhed 44 milliarder kroner væk, men i dag er gælden nede på 32,5 milliarder kroner. Det svarer til godt to gange indtjeningen.

»Det kan være nødvendigt at gå op, og det er ikke noget problem at komme op på tre eller 3,5 gange,« siger Jørgen Buhl Rasmussen om, hvor stor gælden må være i forhold til indtjeningen.

Han mener ikke, at en højere gæld vil være et problem for Carlsberg.

»Vi er ikke højt gearet nu, og vi kan sagtens geare os mere,« siger Carlsberg-chefen.

Han vil ikke sætte tal på, hvor mange penge det drejer sig om, men beregninger fra Sydbank viser, at en gearing på 3,5 vil betyde, at Carlsberg kan øge gælden, så bryggeriet kan frigive op mod 25 milliarder kroner.

»Op mod 25 milliarder kroner er muligt, fordi Carlsberg også tilkøber noget indtjening,« siger analytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Asien er fokusområde

Bryggeriet kan i princippet købe for endnu mere, men det vil sandsynligvis kræve en kapitalforhøjelse, som da bryggeriet overtog Scottish & Newcastle for fem år siden og hentede 30 milliarder kroner fra investorerne på aktiemarkedet. Det er dog næppe aktuelt nu, fordi Carlsberg fokuserer på mindre opkøb i Asien. Bryggeriet har allerede budt på en aktiepost i kinesiske Chongqing Brewery Company, og det er den del af verden, Carlsberg kigger mod.

»Asien er vores fokusområde, og vi kigger på alt, hvad, vi mener, er relevant. Vi forsøger at forberede os, og vi har en dialog om alt, hvad vi mener, der er relevant,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Mulighed for større handler

Morten Imsgard vil blive overrasket, hvis Carlsberg kaster sig over større handler.

»Jeg har svært ved at se, hvor de kan lave et større opkøb i Asien. Der bliver nok mere fokus på, at de skal have større bidder af de bryggerier, som de allerede ejer en del af,« siger Imsgard.

Mulige opkøbsmål kunne være de store statsejede kinesiske bryggerier Tsingtao Brewery og Beijing Yanjing Brewery. Men Morten Imsgard håber, at Carlsberg er forsigtig, hvis man kaster sig ind i kampen om nogle af de større asiatiske bryggerier.

»De få store bryggerier, som kunne være interessante, er allerede under intens overvågning af Carlsbergs konkurrenter. Derfor kan de nemt komme i en budkrig, og de kan komme til at betale for meget,« siger Imsgard.

Asien er den hurtigst voksende region i Carlsberg-koncernen, og omsætningen er de seneste fem år tredoblet. I første kvartal steg salget i Asien med 19 procent.

Carlsberg har en lang historie med stribevis af opkøb og fusioner. Helt tilbage fra sammenlægningen med Tuborg i 1970 har bryggeriet købt en række bryggerier flere steder på kloden. Ud over Scottish & Newcastle er det største tilbagekøb halvdelen af bryggeriaktiviteterne fra norske Orkla i 2004.