Carlsberg holder vejret efter Ruslands trusler

Usikkerheden om Carlsbergs russiske forretning stiger, efter at russerne har truet med at konfiskere europæiske og amerikanske selskabers værdier. Eksperter siger, at Carlsberg og andre skal tage truslerne meget alvorligt.

Carlsberg skal tage de russiske trusler, om at myndighederne vil konfiskere europæiske og amerikanske virksomheders værdier i Rusland, alvorligt, lyder det fra eksperter. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Rusland truer med at konfiskere europæiske og amerikanske selskabers aktiver i landet. Hvad det kan betyde for Carlsbergs store forretning i landet er indtil videre meget usikkert. Men eksperter i russisk politik advarer mod at tage let på de russiske trusler.

Dumaen, det russiske parlament, arbejder i øjeblikket på at vedtage en lov, der vil gøre det muligt at inddrage europæiske og amerikanske aktiviteter i landet. Det er angiveligt en modsanktion mod de tiltag, som USA og EU kan være på vej med.

»Jeg vil absolut ikke tage det her som tomme trusler. Vi har set i de seneste døgn, at Rusland handler meget hurtigt, så jeg tror ikke, at Dumaen bluffer,« siger Rusland-ekspert Mette Skak, lektor ved Aarhus Universitet.

Lovtekstens hovedforfatter, Andrei Klishas, siger ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau RIA, at russerne undersøger, om en konfiskation af vestlige virksomheders værdier i Rusland kan være i strid med forfatningen.

»Man skal tage det alvorligt som noget, Dumaen kan finde på at vedtage som modtræk til, hvis EU faktisk indfører væsentlige handels- eller finanssanktioner mod Rusland. Der er selvfølgelig et element af stor- politisk spil i det her, men Putins stil har indtil nu være at rykke mere offensivt end ventet,« siger Mette Skak.

Carlsberg, der har meget store aktiviteter i landet, forholder sig tavs under situationen, som i yderste konsekvens kan få helt uoverskuelige konsekvenser for det danske bryggeri.

»Der er enkelte virksomheder, som har en meget stor handel i Rusland, heriblandt Carlsberg. Hvis Dumaen skrider til handling, vil det ramme dem alvorligt,« siger Mette Skak.

Aktier i Carlsberg har siden mandag mistet 4,29 procent af sin værdi. Flere andre europæiske selskaber som BP, Shell, Stat-oil, Siemens, Danone og Volkswagen har ligeledes store aktiviteter i Rusland. Også amerikanske selskaber som Generel Electric og Exxon Mobil er blandt de selskaber, som har omfattende forretninger i landet.

Peter Munk Jensen, der er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier, mener, at russerne forsøger at få de store selskaber i Europa og USA til at arbejde mod sanktioner mod Rusland.

»Meningen er også, at de store vesteuropæiske koncerner skal begynde at klemme deres regeringer på maven og få dem til at sige stop til sanktioner. Gør de det, har det tjent sit formål,« siger Peter Munk Jensen, der er ekspert i østeuropæiske forhold.

Peter Munk Jensen er enig i, at de russiske trusler er reelle. Men han siger også, at de er den del af den diplomatiske kamp, der er opstået, efter at russisk-lignende soldater har taget kontrol med den ukrainske halvø Krim. Nu kan sanktionerne være på vej til at hagle ned over Rusland fra både USA og EU.

»Det er et spil, som kører i øjeblikket, hvor det gælder om at stå så stærkt som muligt. Skal truslen fremstå så troværdig som muligt, er russerne nødt til at lave de her indledende knæbøjninger i Dumaen, og det er formentlig det, vi ser i øjeblikket,« siger Peter Munk Jensen.

Torsdag blev situationen på Krim yderligere optrappet, da den prorussiske vicepremierminister Rustam Temirgalijev sagde, at der skal udskrives folkeafstemning 16. marts om, hvorvidt Krim-regionen skal løsrives fra Ukraine og indlemmes i Rusland.