Carlsberg: Heineken køber 40 pct. af Kinas største bryggeri

Det hollandske bryggeri Heineken har købt omkring en femtedel af Kinas største bryggeri, China Resources Beer Holdings, og dermed bliver Heineken omtrent lige så stor i landet som danske Carlsberg.

Foto: Paulo Whitaker. Heineken køber 40 pct. af Kinas største bryggeri
Læs mere
Fold sammen

Heineken har således købt 40 pct. af CRH Beer, der ejer 51,67 pct. af China Resources Beer Holdings. Dermed kommer hollænderne indirekte til at eje 20,7 pct. af bryggeriet, der ejer verdens mest solgte ølmærke, Snow.

Prisen for aktierne er 24,4 mia. hongkong-dollar (19,9 mia. kr.), oplyser Heineken.

Med købet gør Heineken for alvor sit indtog på verdens største ølmarked, Kina. Heineken var ikke rigtigt repræsenteret i Kina før, hvor markedsandelen ifølge Euromonitor i 2017 var 0,5 pct., mens verdens største bryggeri, AB Inbev, havde en andel på 16,1 pct., skriver Bloomberg News. Ifølge samme opgørelse har China Resources en andel på 26,1 pct.

Carlsbergs markedsandel fremgår ikke af opgørelsen, men i marts oplyste det danske bryggeri til Ritzau Finans, at bryggeriet har en markedsandel i hele Kina på 6 pct., men i Vestkina er den et stykke over 50 pct. Carlsberg ejer 25 bryggerier i landet, der i mængder i 2017 blev bryggeriets største enkeltmarked.

Indregnes Heinekens markedsandel pro rata, bliver den efter købet af samme størrelse som Carlsbergs markedsandel.

Ifølge aftalen vil Heinekens eksisterende kinesiske forretning blive lagt ind i China Resources, og hollænderne vil give China Resources' licens til sine mærker.

China Resources vil desuden købe aktier i Heineken for 538 mio. dollar (3,5 mia. kr.), og Heineken vil derudover gøre sine distributionskanaler i hele verden tilgængelige for China Resources-mærker.

Carlsberg har ingen kommentar til Heinekens opkøb i Kina.

»Vi kommenterer aldrig på konkurrenter, men Carlsberg bliver ved med at se meget stærke resultater i Kina, og vi er 100 pct. fokuseret på at levere på vores strategiske prioriteter,« siger pressechef Kasper Elbjørn til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS