Carlsberg har produktionsproblemer

Carlsbergs udvidede gigantbryggeri i Fredericia, der er koncernens mest moderne bryggeri, har problemer med et nyt styresystem og kæmper med at holde trit med produktionsplanen.

Foto: Scanpix
Carlsbergs enorme prestige-bryggeri i Fredericia, der forsyner hele Danmark med øl og sodavand, er bagud med produktionen. En del af den nye teknik i super moderne bryggeri driller nemlig, og den danske bryggerigigant erkender, at det endnu er langt fra alt, der fungerer, som det skal.

»Vi har udfordringer med vores nye styresystem, og vi arbejder på højtryk med at få korrigeret tingene. Vi har i et stykke tid haft problemer, der betyder, at vi ligger lige på kanten af, om vi kan klare efterspørgslen. Indtil videre er det dog lykkedes,« siger produktionsdirektør i Carlsberg Danmark, Erik Juul Rasmussen.

Carlsberg samlede sidste år hele den danske produktion på bryggeriet i Fredericia, og den danske bryggerigigant har investeret næsten en mia. kr. i at gøre bryggeriet til koncernens mest moderne og højteknologiske bryggeri. Der er bl.a. investeret i nye fuldautomatiske transport- og logistiksystemer, men den nye teknik i transportsystemet volder problemer.

Fortsat risiko
»Når øllet er færdiggæret, skal det flyttes til lagring og filtrering og derefter videre til de forskellige tanke, hvor det kan blive tappet. Problemet er, at vejene gennem systemet i nogle tilfælde har været blokeret i det nye fuldautomatiske transportsystem,« siger Erik Juul Rasmussen.

Han fortæller, at man i længere tid har måttet kæmpe lidt ekstra for at følge med pga. de tilbagevendende IT-problemer. I den kommende weekend håber Carlsberg at kunne indhente det tabte, og man har derfor indkaldt ekstra mange medarbejdere på weekendarbejde.

»Men der er naturligvis stadig en risiko for, at det fortsat kan drille. Vi skal gerne have bygget et lager op, så vi er klar til sommersalget og kan klare eventuelle uforudsete problemer. Vi har i et stykke tid været tre dage bagud i forhold til produktionsplanen. Nu skal det indhentes,« siger Erik Juul Rasmussen.

Hvis problemerne fortsætter, kan Carlsberg bl.a. blive nødt til at forsyne den dansk-tyske grænsehandel - og i værste fald også dele af det danske marked - med øl fra koncernens tyske bryggerier. Det vil i givet fald betyde højere omkostninger og unægteligt være en streg i regningen for prestigebryggeriet i Fredericia, der gerne skulle visen vejen for den kommende generation af Carlsberg-bryggerier rundt omkring i verden.

"Koster at være på forkant"
Erik Juul Rasmussen mener imidlertid ikke, at det er pinligt, at de nye systemer volder problemer.

»Vores nye softwaresystem er det mest moderne på markedet, og i en overgangsfase er det naturligt med lidt problemer. Somme tider koster det at være på forkant med udviklingen,« siger han.

Carlsberg havde også problemer med bryggeriet sidste år, hvor tappeanlægget havde sine vanskelige perioder. Det betød, at man i en periode måtte forsyne den dansk-tyske grænsehandel med øl fra Tyskland og Italien.

Ombygningen af Carlsbergs produktionsanlæg er færdigt i oktober, og til den tid erklærer Erik Juul Rasmussen sig næsten helt sikker på, at de nye systemer fungerer efter planen. Det udvidede bryggeri i Fredericia står for hele Carlsbergs danske produktion, efter man i slutningen af 2008 lukkede det historiske bryggeri i Valby.