Carlsberg-formand: Vi skal være klar til at købe op

Carlsberg skal være klædt bedst muligt på i kampen om konsolideringen af den globale ølindustri.

Carlsberg formand Flemming Besenbacher Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er baggrunden for, at fonden bag bryggerigiganten fjerner kravet om et ejerskab af mere end 25 pct. af aktiekapitalen i bryggeriet, men dog fastholder kravet om at eje mindst 51 pct. af stemmerettighederne.

- Skala er helt afgørende i ølindustrien, og hvis man er nummer 1, 2 eller 3 på et givent marked, kan du tjene penge, men er du ikke det, kan du ikke tjene penge. Det, der er sket de senere år, og som for alvor blev klart for mig, da jeg blev bestyrelsesformand, er, at selvom Carlsbergfondet stadigvæk har gjort alt, hvad vi kunne for at støtte Carlsberg, så er der det således, at vores finansielle fleksibilitet har og kunne forventes at betyde en hæmning af den fortsatte vækst af Carlsberg, siger Flemming Besenbacher, der er bestyrelsesformand for både Carlsbergfondet og Carlsberg-gruppen, i et interview med Ritzau Finans.

Fundatsændringen, som Carlsbergfondet nu har indsendt ansøgning om til justitsministeriet, er noget, som Besenbacher har arbejdet "stort set " siden sin tiltrædelse som bestyrelsesformand i marts 2012.

- Carlsberg har i mine øjne været på en fantastisk rejse. Hvis du plotter nogle kurver ind på Carlsberg siden 1999 til 2013, så er det sådan, at værdien af Carlsberg er steget ca 200 pct. Forudsætningen for, at det er gået Carlsberg så godt er også, at Carlsbergfondet har været en aktiv og dynamisk og forandringsberedt hovedinvestor. Sagt med andre ord er det ikke første omgang, at fundatsen er blevet ændret, siger Flemming Besenbacher.

Han peger på, at en ændring af fundatsen omkring år 2000 var en forudsætning for at lave Orkla-samarbejdet, hvor der blev åbnet op for at have en datterselskabsstruktur. Siden blev Orkla købt ud i 2004 for ca. 14 mia. kr. Og forudsætningen for at lave opkøbet af S&N i 2007 var igen, at fundatsen blev justeret. Dengang fonden ned fra et kapitalkrav på mindst 51 pct. til kun at have et krav om en ejerandel på mindst 25 pct. af aktiekapitalen.

- Nu letter vi så på det krav om de mere end 25 pct. af aktiekapitalen, men har stadig kravet om mindst 51 pct. af stemmerne. Det betyder, at den kontrollerende indflydelse, som Carlsbergfondet har haft i Carlsberg og stadig har, overhovedet ikke har ændret sig. Når vi har gjort det her skyldes det, at hele ølindustrien er i en proces, hvor der sker en betydelig konsolidering. Hvis du kikker på de fire største bryggerier og deres volumen og andel af indtjening, så er det en kurve, der er konstant stigende fra år 2000 til 2013, siger Flemming Besenbacher.

Han tilføjer dog, at selskabet ikke har aktuelle planer om at købe op, og at det ikke kikker på noget konkret lige nu.

- Men problemet er, at en fundatsændring tager lang tid, så mit argument har været, at vi må skabe den finansielle fleksibilitet, så den dag, der eventuelt måtte komme noget, som var interessant, så havde vi nu de finanislle muligheder til at lave en given transaktion, siger Flemming Besenbacher.

/ritzau/FINANS