Carlsberg-formand: Helt i Brygger Jacobsens ånd

Formanden for Carlsberg og Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, mener, at det er helt i grundlæggeren J.C. Jacobsens ånd, hvis fondet nedbringer sin ejerandel for at skabe bedre muligheder for nye Carlsberg-opkøb.

Carlsberg formand Flemming Besenbacher Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg har flere gange i de seneste 15 år vist, at bryggerikoncernen er klar til at gøre op med de tidligere så hellige køer i kampen for at vokse sig større på globalt plan. Nu er den kontrollerende aktionær, Carlsbergfondet, endnu en gang klar til at ændre sin grundlov, og Carlsberg-formand Flemming Besenbacher føler sig overbevist om, at Brygger Jacobsens ville være en varm støtte af manøvren, hvis han levede i dag.

”Jeg tror, at Brygger Jacobsen i dag sidder på en lille lyseblå sky i himlen og smiler. Han var en forandringsparat og dynamisk entreprenør, der konstant var villig til at tage kontrollerede risici. Vi har gradvist bragt Carlsberg fra en regional bryggerivirksomhed til i dag at være verdens fjerde største bryggeri koncern. Det er helt i overensstemmelse med mandatet fra brygger Jacobsens ånd,” siger Flemming Besenbacher til business.dk.

Carlsbergfondet meddelte her til morgen, at fondet har søgt om lov til at ændre fondets fundats, der fastslår, at hovedaktionæren skal eje mindst 25 procent af aktierne i Carlsberg og 51 procent af stemmerettighederne. Carlsbergfondet ønsker fortsat at sidde på hovedparten af stemmerettigheder via a-aktier med stor stemmevægt, men man er klar til at nedbringe ejerandelen i aktiekapitalen.

I dag ejer Carlsbergfondet 30,3 procent af aktiekapitalen i Carlsberg, men fondet sidder på 75 procent af stemmerettighederne. Ved at gøre klar til at nedbringe ejerandelen åbner Carlsbergfondet for muligheden for store aktieemissioner i Carlsberg, hvor fondet ikke behøver at beholde sin ejerandel. Det vil igen give langt bedre muligheder for store opkøb.

”Forudsætningen for, at værdierne i Carlsberg er steget med 200 procent siden 1999, har været ændringer af Carlsbergfondets fundats. I 2000 ændrede vi Carlsbergs fundats, så vi kunne lave en datterselskabsstruktur og gå sammen med Orkla. Siden har vi som bekendt købt Orkla ud, og forud for det store opkøb af Scottish & Newcastle ændrede vi igen fundatsen, så vi kunne nedbringe vores ejerandel til 25 procent. Nu er vi klar til at gå skridtet videre,” siger Flemming Besenbacher.

Ud over fundatsændringerne har Carlsberg også i andre situationer vist, at man er klar til gøre op med lange traditioner fra Brygger Jacobsens tid. Mest markant var det, at Carlsberg i slutningen af 2008 lukkede de sidste dele af masseproduktionen i Valby og dermed sagde farvel til 161 års ølbrygning nær Valby Bakke. Den danske masseproduktion blev samlet til storbryggeriet i Fredericia, mens Carlsberg fortsat har hovedsæde i Valby samt en mindre produktion af en række specialøl.