Carlsberg-chef: Jeg går, hvis ikke vi når spareplan

Carlsberg skal i mål med bryggeriets store spareplane, ellers mener topchef Cees 't Hart ikke han er den rigtige til at lede den danske ølkoncern.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hollandske Cees 't Hart giver sig selv et år til at komme i mål med Carlsbergs store spareplan. Sker det ikke vil han gå af, siger han til dagbladet Børsen.

Det sker efter at verdens fjerde største bryggeri i ti år har kæmpet  med lavvækst og har haft svært ved holde trit med konkurrenterne.

»Hvis vi ikke når besparelserne på 1,5-2 milliarder kr. i 2018, hvoraf halvdelen skal geninvesteres i selskabet, vil det sende et signal til markedet om, at Carlsberg er en virksomhed, der ikke lever op til sine løfter,« siger Carlsberg-chefen og slår så fast:

»Hvis vi ikke leverer på mine planer i 2018, synes jeg helt ærligt, jeg skal gå. For så har jeg fejlet«.

Bryggerigigantens bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, bekræfter den stramme tidsplan.

»Det er rigtigt. Det er meldt ud og godkendt af bestyrelsen. Vi har sat os en deadline, og derfor kan det heller ikke nytte at gå og vente tre måneder med at implementere forandringer. Det er nu, det skal ske,« forklarer Flemming Besenbacher, der sidste år hentede Cees 't Hart fra mejerigiganten Frieslandcampina.

Den hollandske topchefs spareplan kom i februar og afløste den tidligere ambition om at være det hurtigst voksende bryggeri i verden. Nu handler det om lønsom vækst med fokus på et stærkt brand, specialøl og alkoholfrie drikke.

Det sker på et marked, hvor de traditionelle rivaler som Heineken, Sabmiller og AB Inbev har klaret sig bedre i flere år. Derfor haster planen, lyder det fra Sydbank.

»Det er en meget skarp udmelding. Men virkeligheden er også, at man er sakket bagud i forhold til de andre store bryggerier, der er blevet væsentligt større end Carlsberg. Det er nu, selskabet skal vise, at det kan tage skridtet hen mod at levere en indtjening på niveau med de bedste i industrien,« siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank.

Imsgaard tolker udtalelsen som et klart signal til medarbejderne om, at ledelsen mener det alvorligt, og at det er sidste chance for Carlsberg, hvis man også fremover vil være blandt de bedste i industrien.

»Man skal ikke undervurdere signalværdien i det her. Det er rigtigt godt, at de lægger hovedet på blokken, for det sender også et signal til investorerne. Det er et totalt afgørende bevis for, at det på den lange bane handler om Carlsbergs eksistensberettigelse som en virksomhed, der står på egne ben,« forklarer Morten Imsgard.

Siden Cees 't Hart kom til Carlsberg i 2015 er flere direktører blevet fyret, og mere end 2.000 funktionærer har forladt Carlsberg.