Carlsberg-boss ånder lettet op

Carlsberg må igen se Rusland æde indtjeningsfremgangen i hele koncernen. Denne gang er det effekten af den faldende russiske valuta, der eliminerer gevinsten. Alligevel er der lettelse at spore i topledelsen.

»For os er det gået som forventet i tredje kvartal. Der er stadig en rigtig god forretning i Vesteuropa og Asien, men effekten af Rusland er hård at kompensere for,« siger Jørgen Buhl Rasmussen, topchef i Carlsberg, der så sent som i sidste uge i Berlingske luftede sin frustration over den russiske hammers ødelægende effekt på alt det, som bryggerikoncernen ellers lykkes med. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjældent har »intet nyt« lydt så godt.

I Carlsbergs hovedkvarter i går var der da også en form for lettelse over, at det uregerlige russiske hovedmarked ikke igen tvinger den danske bryggerikoncern til at nedjustere.

Investorerne frygtede det værste fra Carlsberg i Rusland, som allerede i august fik bryggeriet til at lave endnu en katastrofeopbremsning.

Men denne gang blev bekymringerne gjort til skamme, og bryggerikoncernen med de mange russiske tømmermænd klarede frisag. Det fik den hårdt pressede Carlsberg-aktie til at stige 3,1 procent til kurs 525,5.

Topchef Jørgen Buhl Rasmussen ånder lettet op.

»Det er da en form for lettelse. Vi så allerede i august, at det ikke ville blive bedre, kun værre i Rusland,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Det russiske ølmarked faldt i tredje kvartal syv-otte procent. Det presser Carlsberg, som er markedsleder i Rusland med ca. 38 procent af markedet. Carlsberg henter ca. 30 procent af sin samlede indtjening fra Rusland. Engang var det langt over 40 procent.Effekten af Rusland har sat Carlsbergs aktiekurs under massivt pres. Bare i løbet af i år er aktien faldet cirka 13 procent. Til sammenligning er aktiekursen i rivalen AB-Inbev, der er verdens største bryggeri, steget med over 20 procent.

Carlsbergs samlede indtjening steg i tredje kvartal med otte procent. Men devalueringen af den russiske rubel æder hele indtjeningsfremgangen, når der skal omregnes til danske kroner.

Det er Carlsbergs udvikling i en nøddeskal. Alt, hvad bryggeriet gør, drukner i dårligdommene fra Rusland.

»Jeg tror ikke, vi havde frygtet, at det blev meget, meget værre, men vi havde heller ikke ventet, at det blev meget bedre, og når den faldende rubelkurs så kommer oven i det, så er det klart, at det ikke lige er det bedste scenarie, vi kigger ind i, i dag,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Fastholder egne forventninger

Carlsberg tjente i tredje kvartal knap tre mia. kr. før skat og gik dermed lige akkurat over analytikerkorpsets forventninger.

Samtidig fastholder Carlsberg sine egne forventninger til hele året – på trods af de vanskelige forhold i Rusland. Hver gang, en euro bliver en rubel mindre værd, falder Carlsbergs driftsoverskud med cirka 100 mio. kr., og samtidig er volumen i Carlsbergs samlede salg faldet med to procent i kvartalet bl.a på grund af udviklingen i Østeuropa.

»For os er det gået som forventet i tredje kvartal. Der er stadig en rigtig god forretning i Vesteuropa og Asien, men effekten af Rusland er hård at kompensere for,« siger Jørgen Buhl Rasmussen, der så sent som i sidste uge i Berlingske luftede sin frustration over den russiske hammers ødelægende effekt på alt det, som bryggerikoncernen ellers lykkes med.

»Men Rusland vil altid per definition være et utroligt vigtigt marked for Carlsberg. I hvert fald i mange år fremover, selv om det går nedad, så tjener vi altså mange penge derovre trods alt,« siger han.

I løbet af årets første ni måneder har Carlsberg forøget sine ejerandele i et par bryggerier. I Vietnam ejer Carlsberg nu hele South-East Asia Brewery Ltd., mens en ejerandel i Hanoi-Vung Tau Beer Joint Stock Company også er forøget fra 55 til 100 procent.

I Tjekkiet har Carlsberg opkøbt 51 procent af Zatecký Pivovar.