Carlsberg baner vejen for asiatisk opkøbsbølge

En ændring af Carlsbergfondets fundats skal gøre Carlsberg klar til at købe stort ind i Asien, vurderer aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Det kinesiske Chongqing-bryggeri, hvor Carlsberg er storaktionær  Fold sammen
Læs mere
Foto: SHI TOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Carlsbergfondet er klar til at nedbringe ejerandelen af den danske bryggerigigant, skyldes det, at Carlsberg skal have større muskler til at gå på opkøbsjagt i Asien.

Det vurderer aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, der tror, at Carlsberg er klar til at åbne den store tegnebog, når mulighederne opstår for opkøb i både Kina og flere andre asiatiske lande.

"En ændring af hovedaktionærens - Carlsbergsfondets - fundats, vil gøre Carlsberg i stand til at foretage aktieudvidelser uden fondens medvirken. Det vil igen gøre Carlsberg i stand til at foretage større opkøb hurtigere end i dag, og det er netop det, som ændringen af fundatsen handler om. Carlsberg vil købe sig større i Asien," siger Morten Imsgard til business.dk.

Meldingen kommer, efter at Carlsbergs kontrollerende hovedaktionær, Carlsbergfondet, her til morgen meddelte, at fondet har søgt om lov til at ændre bestemmelser, der siger, at hovedaktionæren skal eje mindst 25 procent af aktierne i Carlsberg og 51 procent af stemmerettighederne. Carlsbergfondet ønsker fortsat at sidde på hovedparten af stemmerettigheder via a-aktier, men man er klar til at nedbringe ejerandelen i aktiekapitalen.

"Carlsberg vil lettere kunne skaffe finansiering til et større opkøb, fordi adgangen til nye penge på aktiemarkedet vil være kortere. De ønsker formentlig både at øge ejerandelen i eksisterende bryggerikoncerner i Asien og at foretage nye opkøb. Her er et opkøb af Beijing Yanjing Brewery et oplagt bud, der vil kunne gøre Carlsberg betydeligt større i Kina," siger Morten Imsgard.

Kamp om Yanjing Brewery

Beijing Yanjing Brewery har store markedsandele i områder af Kina, hvor Carlsberg står svagt i dag, men den statskontrollerede bryggerikoncern er pt. ikke til salg. Selskabets markedsværdi er i øjeblikket på 17,5 mia. kr., men der skal formentlig gives en høj budpræmie, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at få foden inden for.

"De andre store globale bryggerikoncerner kigger også på Beijing Yanjing Brewery, så der vil være kamp om det, hvis de vil sælge. Det mest sandsynlige er nok også, at staten vil sælge aktieposter i mindre portioner, så man næppe får mulighed for at købe hele koncernen med det samme," siger Morten Imsgard.

Han vurderer samtidig, at fundatsændringen skal gøre Carlsberg i stand til at gå i offensiven på mange fronter på samme tid.

"De vil kunne jagte flere mindre opkøb samtidig og formentlig forsøge at øge ejerandelen af eksisterende bryggerikoncerner i både Kina og Vietnam. Derudover er det en mulighed at investere i en offensiv i Indien, der endnu er et meget umodent ølmarked. Men en fundatsændring kan bane vejen for en bølge af mindre opkøb og muligvis også et stort opkøb," siger Morten Imsgard.

Når Carlsberg ønsker større muligheder for opkøb, skyldes det formentlig også, at flere af de store konkurrenter er trukket fra den danske bryggerikoncern de seneste år. Mens Carlsberg har kæmpet med den store russiske forretning, er flere globale konkurrenter gået i offensiven på flere af de store vækstmarkeder.