Capinordic-udlån endte i Lasse Lindblads eget selskab

Capinordic Bank lånte millioner til selskab ejet af Lindblads tidligere finansdirektør, som videreudlånte til Lindblads private koncern. Det gav tab til banken, mener Bagmandspolitiet, som kræver fængselsstraf til tre personer i sagen.

Mandag begyndte en straffesag mod det tidligere bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank, Lasse Lindblad, og to andre ved retten i Lyngby. Her forlader Lasse Lindblad Østre Landsret i forbindelse med den nyligt afsluttede erstatningssag om uforsvarlig långivning i ni konkrete sager. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I flere år har Bagmandspolitiet bakset med at skære en straffesag til mod den tidligere ledelse af den krakkede Capinordic Bank. Politianmeldelserne er flydt i en lind strøm fra Finanstilsynet og kuratoren i konkursboet efter rigmandsbanken, ransagninger er foretaget, og en lang række vidner er afhørt. Det er føget med beskyldninger om insiderhandel, og tiltale for kursmanipulation blev rejst, men opgivet.

Mandag i Retten i Lyngby indledtes omsider straffesagen mod det tidligere bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank, Lasse Lindblad, bankens tidligere direktør Henrik Juul og Tom Glæsner Larsen, som bl.a. har været finansdirektør i Lasse Lindblads private DKA-koncern i en årrække.

Kernen i sagen er to af Capinordic Banks udlånsengagementer, som Bagmandspolitiet mener, påførte banken tab på omkring 24 mio. kroner.

Det ene vedrører selskabet Toldbodgade 10 B ApS, som banken i 2008 bevilgede et lån på 39 mio. kroner. Pengene skulle bruges til at købe en post aktier i ejendomsselskabet Nordicom, som Capinordic Bank ejede, men en del af millionerne gik til udlån til Lindblads private selskab DKA Consult eller dyre køb af aktier, som var ejet af hans selskab.

Det andet udlån gik til Administrationsselskabet af 1. august 2008 ApS, som købte halvdelen af anparterne i ejendomsselskabet K/S Bryggen af samme DKA Consult for over 7,6 mio. kroner.

Tiltale for fem forhold

Lasse Lindblad, Henrik Juul og Tom Glæsner Larsen er tilsammen tiltalt i fem forhold, herunder mandat- og skyldnersvig og grov forsømmelighed. Alle tre erklærer sig uskyldige.

Lindblad og Juul er tiltalt for at have overtrådt lov om finansiel virksomhed og handlet groft forsømmeligt eller groft skødesløst, fordi de bevilgede lånet til Toldbodgade 10 B ApS på over 39 mio. kr. uden sikkerhed og kreditindstilling i sommeren 2009. De to er også tiltalt for groft mandatsvig, fordi de lod Capinordic Bank udlåne 7,6 mio. kroner til det nystiftede Administrationsselskabet, som købte andele i en ejendom af Lasse Lindblads private selskab for pengene – uden at der var stillet sikkerhed og til trods for, at ejendomsselskabet ikke kunne servicere lånet.

Lasse Lindblad og Tom Glæsner er derudover tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, fordi Tom Glæsner Larsen som direktør for Toldbodgade-selskabet uden sikkerhed videreudlånte næsten 6,5 mio. kroner til Lindblads private koncern DKA Consult, hvor Glæsner Larsen også var direktør og bestyrelsesmedlem, da videreudlånet fra Toldbodgade-selskabet og til Lindblads koncern begyndte sommeren 2009.

De to begik også efter Bagmandspolitiets opfattelse groft mandatsvig, da Toldbodgade-selskabet under Tom Glæsners ledelse udlånte fem mio. kroner til det nystiftede KELL Development ApS, som var domineret af Lasse Lindblad. Endelig beskylder Bagmandspolitiet de to for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed, fordi de lod Toldbodgade-selskabet købe aktier i det børsnoterede solselskab Solexon af DKA Consult til mere end det dobbelte af markedsprisen.

Lasse Lindblads og Tom Glæsner Larsens advokater afviser, at der er tale om mandatsvig:

»De to ejede hver deres selskab 100 pct. og sad i ledelsen. Hvad er det for et mandat, man besviger,« spørger den ene af Lasse Lindblads to advokater Jakob Arrevad.

Vidtrækkende konsekvenser

Østre Landsret karakteriserede ved en nylig overstået erstatningssag mod Capinordic Banks tidligere ledelse udlånene til Toldbodgade-selskabet og Administrationsselskabet som uforsvarlige og tabsgivende. Landsretten afkræver derfor en erstatning på i alt knap 18 mio. kroner. Her skal bankens tidligere bestyrelsesformand Claus Ørskov dog være med til at betale erstatningen på 10,5 mio. kroner vedrørende bankens tab på Toldbodgade-sagen.

Udfaldet af straffesagen kan få store konsekvenser for de tre tiltalte. Anklageren i sagen, Ane Kallmeyer Bach, kræver fængselsstraf og forlanger, at Lasse Lindblad og Henrik Juul frakendes retten til at beskæftige sig med finansiel virksomhed, samt at alle tre tiltalte frakendes retten til at deltage i ledelsen af erhvervsvirksomhed i Danmark og i udlandet, medmindre de hæfter personligt og ubegrænset.

Retssagen fortsætter i næste uge.

Capinordics topfolk i retten igen: