Capinordic-top frifundet for tab på vennelån

En række af Capinordic Banks udlån til netværket i Milliardærklubben var okay, mener Østre Landsret. Finansiel Stabilitet havde ellers forlangt en erstatning på 256 millioner kroner for syv »uforsvarlige« lån til blandt andre Giga-manden Finn Helmer og multiiværksætteren Peter Forchhammer.

Capinordic Bankens stifter og tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den krakkede rigmandsbank Capinordic Bank var kendt for at låne mange penge ud til netværket omkring bankens ene stifter Lasse Lindblad.

Kendte medlemmer af den såkaldte Milliardærklub som ejendomsmagnaten Carsten Leveau, multiiværksætteren Peter Forchhammer, Giga-manden Finn Helmer og Lasse Lindblad selv lånte millionbeløb i banken til projekter, som siden gav tab.

Under den nyligt overståede retssag krævede statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, erstatning for tabene på »uforsvarlige« lån, men i en række tilfælde frifandt landsretten den tidligere ledelse i Capinordic Bank for erstatningsansvar for lånene til netværket.

Ambitiøse drømme endte med konkurs

Milliardærklubben tænkte stort, havde ambitiøse drømme og lånte mange penge i Capinordic Bank til en stribe projekter. I dag er flere medlemmer af klubben eller deres selskaber gået konkurs.

Det gælder Carsten Leveau, det gælder Peter Forchhammer, det gælder Finn Helmer, og det gælder Milliardærklubbens børsmægler Mark Szigethy.

Finansiel Stabilitet havde da også et godt øje til netværket og forlangte, at Capinordic Banks tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov, og den tidligere bankdirektør Henrik Juul skulle betale over 250 millioner kroner i erstatning for tabene på en række lån til netværket. Men i mindst syv tilfælde blev Capinordic-ledelsen frifundet for erstatningsansvar.

Et af lånene vedrørte Finn Helmer, som før finanskrisen blev styrtende rig på at sælge NKT-selskabet Giga for milliarder til USA. Helmer lånte i foråret 2008 28 millioner kroner med Peter Forchhammer og hans selskab Synerco som kautionist.

Capinordic Bank fik endvidere pant i aktierne i to IT-selskaber, Comendo og ComX, samt i Finn Helmers private ejendom. En statsautoriseret revisor havde opgjort hans formue til 173 millioner kroner. Alligevel mente Finansiel Stabilitet, at lånet til Helmer var uforsvarligt og krævede en erstatning på 16,6 millioner kroner. Men det afviste landsretten.

Landretten afviste ligeledes et erstatningskrav fra Finansiel Stabilitet på 26,5 millioner kroner vedrørende et lån på 45 millioner kroner til et tysk feriecenter, Lake Dümmer Invest, som Lasse Lindblad selv, Peter Forchhammer og ejendomsinvestoren Anders Moesgaard investerede i i fællesskab.

Capinordic-ledelsen blev dog dømt til at betale en erstatning på seks millioner kroner til Peter Forchhammers Synerco vedrørende et projekt i Polen.

Retten afviste også, at Capinordic Bank havde handlet ansvarspådragende ved at yde et lån på 11 millioner kroner til børsmæglerselskabet Korral Partners.

Korral Partners var medejet af Milliardærklubbens børsmægler, Mark Szigethy. Finansiel Stabilitet havde forlangt en erstatning på 10,2 millioner kroner og påstod blandt andet, at lånet var blevet brugt til at indfri Korrals skattegæld. Men landsretten frifandt Capinordic-ledelsen.

De tidligere Capinordic Bank-folk blev også frifundt for at have bevilget en kredit til det børsnoterede IT-selskab Guava, hvor blandt andre Peter Forchhammer var investor. Finansiel Stabilitet havde ellers påstået, at kreditten var uforsvarlig og afkrævede Capinordic-ledelsen en erstatning på 13,7 millioner kroner.

Kontroversiel lånesag »godkendt«

En af de mest kontroversielle lånesager i Capinordic Bank er et lån til det børs­noterede Olicom til køb af Erik Damgaard-selskabet Eurotrusts ejendomsaktiviteter.

Finansiel Stabilitet havde afkrævet Capinordic-ledelsen en erstatning på 77,3 millioner kroner for uforsvarlig långivning. Men landsretten afviste kravet. Lånet til Olicom blev bevilget for, at banken kunne undgå tab på Eurotrust, som også de sagsøgte har fremført, skriver Østre Landsret i dommen.

Også et tab på lån ydet af banken til advokat Harry Rosenbergs selskab, Aps KBUS 8 nr. 2051, på 30,4 millioner kroner blev afvist af landsretten som uforsvarligt. Rosenberg tilhørte Milliardærklubben og investerede blandt andet i vind og sol.

Capinordic Banks mest spektakulære låneengagement vedrørte den nu krakkede ejendomsmagnat Carsten Leveaus selskaber, som tidligere omtalt i Berlingske.

Finansiel Stabilitet havde afkrævet en erstatning på 81,5 millioner kroner af de tidligere Capi­nordic-folk, men landsretten afviste kravet. Lånet til den nu krakkede ejendomsmators selskab Centerplan Allokton var okay, vurderer Øster Landsret.

TV: Capinordic skal betale godt 90 millioner i erstatning til Finansiel Stabilitet