Capinordic-ledelse hiver Kromann Reumert-folk i Advokatnævnet

Nylig afgørelse fra Advokatnævnet gav bøde til Capinordic-ledelsens advokat, Morten Samuelsson. Nu bruger Capinordic-folkene kendelsen som ammunition mod Kromann Reumert-advokater i en sag om »våbendragerprincippet«.

Tirsdag: Nylig afgørelse fra Advokatnævnet gav bøde til Capinordic-ledelsens advokat, Morten Samuelsson. Nu bruger Capinordic-folkene kendelsen som ammunition mod Kromann Reumert-advokater i en sag om »våbendragerprincippet«. På billedet ses Capinordic's hovedsæde i Tuborg havn. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først hyrer Capinordic Bank en Kromann Reumert-advokat til at gennemgå bankens kreditengagementer. Siden skal den selvsamme Kromann Reumert-advokat føres som vidne i en erstatningssag mod Capi­nordic Bank, efter den er gået konkurs. En erstatningssag, der vel at mærke føres af Kromann Reumert-advokatens kolleger fra ... Kromann Reumert.

Den tidligere ledelse af den krakkede Capinordic Bank, dvs. bankens direktør, Henrik Juul, bestyrelsesformand Claus Ørskov og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad er gået i kødet på tre advokater fra Danmarks største advokatkontor, Kromann Reumert. De tre, med partner Carsten Fode i spidsen, fører i øjeblikket den 400 mio. kr. store erstatningssag mod Capinordic-ledelsen på vegne af det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet.

Klagen er udformet af advokat og partner i Mazanti-Andersen & Korsø Jensen John Korsø Jensen og tager bl.a. udgangspunkt i nylige kendelser fra advokaternes egen domstol, Advokatnævnet, om det såkaldte »våbendragerprincippet«. Når en advokat først har været våbendrager for en virksomhed, kan han ikke pludselig skifte hest, som Kromann Reumert-advokaterne har gjort.

Ammunition i klagen er bl.a. en kendelse fra Advokatnævnet, som i december 2014 idømte Capinordic-folkenes egen advokat Morten Samuelsson en bøde på 20.000 kr. for at have tilsidesat god advokatskik. Morten Samuelsson havde bl.a. under en erstatningssag mod den krakkede Eik Banks tidligere ledelse skiftet arbejdsplads til advokatkontoret Mazanti-Andersen & Korsø Jensen, hvor hans nye kollega Jørgen Kjældgaard tidligere havde været advokat for Eik Bank. Denne sammenblanding går ikke, fordi der er risiko for en interessekonflikt, mener Advokatnævnet.

Capinordic-ledelsen og John Korsø Jensen mener, at Carsten Fode og hans to kolleger, Kim Trenskow og Mads Reinholdt Sørensen har tilsidesat god advokatskik ved at føre erstatningssagen til trods for, at andre Kromann Reumert-advokater tidligere har arbejdet for ledelsen i den nu krakkede rigmandsbank.

To af Kromann Reumerts advokater, Thomas Kjøller og Jens Steen Jensen, blev i efteråret 2008 hyret af Capinordic Bank til at gennemgå et engagement med ejendomsmatadoren Ole Vagners koncern og til at gennemgå bankens udlånsengagementer i efteråret 2008.

»Som følge af den juridiske bistand har Kromann Reumert fået et betydeligt indblik i banken og dens ledelsesforhold. Advokatfirmaet har til overmål bistået bankens ledelse med spørgsmål, der direkte vedrører erstatningssagens temaer,« siger Henrik Juul.

Capinordic-ledelsens advokat John Korsø Jensen skærer sagen ud i pap således: »De tre indklagede advokater benytter sig nu under sagens førelse af oplysninger, som advokat Kjøller fik i fortrolighed, og har til hensigt at føre advokat Kjøller som vidne. I forbindelse med sagens forelæggelse har de indklagede advokater flere gange slået på en forventning om, at Thomas Kjøllers vidneforklaring på afgørende punkter vil være til skade for klagerne,« skriver han.

»Det er i strid med god advokatskik, hvis en advokat fører en erstatningssag mod den tidligere ledelse af en bank, som den selvsamme advokat eller andre advokater i samme advokatvirksomhed tidligere har rådgivet,« skriver John Korsø Jensen i klagen til Advokatnævnet.

Thomas Kjøller blev dog aldrig ført som vidne, fordi han afgik ved døden i februar i år. John Korsø Jensen mener, at det vil få store negative konsekvenser for advokatstandens muligheder for at betjene erhvervslivet, hvis »våbendragerprincippet« udhules. Ledelsen i en virksomhed vil ikke frit kunne udtale sig til sin advokat, hvis man risikerer, at advokaten efterfølgende bruger oplysningerne mod ledelsen.

Kromann Reumerts ledende partner, Arne Møllin Ottosen, skriver i en mail, at advokatkontoret anser klagen for grundløs. Kromann Reumert vil ikke udtale sig, mens sagen verserer i Advokatnævnet: »Vi har svaret på klagen og afventer sagens afgørelse i Advokatnævnet,« skriver han.

Heller ikke Finansiel Stabilitet, som har hyret de tre Kromann Reumert-advokater til at føre sagen mod den tidligere Capinordic-ledelse, vil kommentere klagen.