Capinordic-kurator udstyres med vagthund

Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten meldte mandag til Sø- og Handelsretten, at han kunne være inhabil i dele af Capinordic-boet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks mest magtfulde kuratorer, Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, måtte mandag krybe til korset og meddele Sø- og Handelsretten i København, at han havde brug for en med-kurator til at behandle konkursboet efter Capinordic Bank. Henvendelsen kom for at forebygge, at der opstår problemer med Boris Frederiksens habilitet.

Det vakte røre i og omkring Capinordic-koncernen, da det i sidste uge kom frem, at Boris Frederiksen var udpeget som kurator i konkursboet efter Capinordic Bank. Boris Frederiksen er nemlig også kurator i boet efter det krakkede Eurotrust, og herfra har han varslet et skæbnesvangert krav mod banken på 140 mio. kr.

Million-kravet fra Eurotrust er langt det største af de mange truende retssager mod Capinordic Bank, som er dukket op de seneste uger, og som har været stærkt medvirkende til, at Finanstilsynet er blevet bekymret for banken og har stillet så store krav til bankens solvens og kapitalberedskab, at den måtte smide håndklædet i ringen og lade sig opsluge af det statslige Finansiel Stabilitet.

Forebygger problemer

Ifølge dommer Torben Kuld Hansen fra Sø- og Handelsretten fik retten i mandags en henvendelse fra Kammeradvokaten, hvor Boris Frederiksen anbefalede, at retten udpeger en såkaldt ad hoc-kurator, som kan tage sig af de områder i konkursboet, hvor Boris Frederiksen kan være inhabil.

»Det sker for at forebygge, at der opstår problemer - eksempelvis i relation til de krav, som er rejst mod Capinordic Bank. Jeg finder nu en kurator fra et andet advokatkontor, som er fuldstændig uafhængig, til at tage sig af de opgaver i Capinordic Bank, hvor Boris Frederiksen måtte være inhabil. Man kan forstå ad hoc-kuratoren som en slags vagthund, der holder øje med, at alt går rigtigt til ved konkursbehandlingen,« forklarer Torben Kuld, som oplyser, at Finansiel Stabilitet allerede har taget sig af nogle af problemerne vedrørende de varslede retssager mod Capinordic Bank.

Det store krav på 140 mio. kr. fra Eurotrusts konkursbo mod Capinordic Bank blev rejst lige før jul. Kravet drejer sig om, at Eurotrust har nedbragt et lån i banken på 75 mio. kr. samt sikret sig en attraktiv pant af yderligere 65 mio. kr. Dette anser Boris Frederiksen for at være omstødeligt. Capinordic Bank opnåede afdraget og lånet i juni 2008 i forbindelse med, at Eurotrusts kriseramte ejendomsdivision blev udskilt og solgt til skraldespandselskabet Olicom.

Boris Frederiksen hører til de danske kuratorer, som har allerflest tunge konkursboer. Han er blandt andet kendt som kurator i boet efter Stein Bagger og IT-Factory.