Capinordic Bankledelse risikerer fængsel

Ledelsen i den nu krakkede Capinordic Bank får uhørt hård kritik i netop offentliggjort advokatundersøgelse. Hvis den bliver dømt, står den til fængsel og et erstatningskrav på 200 mio. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at en advokat­undersøgelse munder ud i en rapport, som er så hård og entydig kritisk over for en virksomheds ledelse, som det er tilfældet med denne undersøgelse af Capinordic Bank, der gik konkurs den 11. februar i år.

»Det er en meget alvorlig rapport, som har afdækket, at der kan være et betydeligt strafansvar for de pågældende. Vi vil nu anmelde disse forhold til de relevante myndigheder og rejse et erstatningskrav på 200 millioner kroner,« siger bestyrelsesformand i det selskab, som tog over, da Capinordic Bank krakkede, Steen Hove.

Læs også: Her er den sønderlemmende kritik af Capinordic

De tidligere bestyrelsesmedlemmer risikerer altså for de flestes vedkommende personlige konkurser, hvis de findes skyldige i bare nogle af de anklager, som advokaten i undersøgelsen kommer med. Og det er prominente navne som Lasse Lindblad, Claus Ørskov, Erik Damgaard, Ole Vagner, Steen Bryde og Henrik Juul, der udover store bøder også risikerer at blive sendt i fængsel i op til seks år.

Læs også: Bankernes skraldespand går efter Capinordics eks-ledelse

I advokatundersøgelsen nævnes godt nok kun Lasse Lindblad, Claus Ørskov og Henrik Juul, men der er ingen tvivl om, at man også vil gå efter de øvrige personer i bestyrelsen.

Det er advokat Carsten Fode fra Kromann Reumert, som har stået for advokatundersøgelsen af Capinordic Bank. Han er blevet hyret til at føre sagen mod bankens ledelse og er allerede i fuld gang med at anlægge erstatningssagen, som derfor kommer for retten så hurtigt som muligt.

Meget alvorlige anklager

Advokaten måtte pløje sig gennem 3.220 dokumenter på i alt 22.150 sider, før rapporten var færdig, men der gik ikke lang tid, før det begyndte at lugte af et sminket lig:

Læs også: Retssager tynger tidligere Capinordic-direktør

»Alt så pænt ud på overfladen. Men da advokaten kom ned i materien og fik gennemgået de enkelte engagementer, viste det sig hurtigt, at der var foregået noget, der kan være strafbart,« siger Steen Hove.

Helt konkret kritiserer advokat Carsten Fode Capinordic Banks kreditgivning for at være uforsvarlig i flere tilfælde. Sagerne er så grove, at de i sig selv er nok til at lægge sag an mod de ansvarlige personer med krav om erstatning.

Advokaten mistænker også bankens ledelse for kursmanipulation. Den har nemlig lånt store beløb, som var øremærket opkøb af aktier i moderkoncernen Capinordic, ud til investorer. Han opfordrer derfor Finanstilsynet til at undersøge disse handler med Capinordic-aktien nærmere. Og det vil Finanstilsynet nu gøre:

»Vi vil læse rapporten grundigt og inddrage oplysningerne i vores egne undersøgelser af forløbet i Capinordic Bank, og i den forbindelse vil vi vurdere, om der er sket overtrædelser af den finansielle lovgivning eller andre love,« siger vicedirektør Julie Galbo.

Professor og cand. jur. på Copenhagen Business School, Caspar Rose, siger, at der er tale om meget alvorlige anklager:

»Hvis der er tale om insiderhandler og kursmanipulation, giver det ubetinget fængsel. Men i strafferetlige sager er bevisbyrden noget tungere at løfte, så jeg ville nok frygte den civilretlige erstatningssag mere, hvis jeg var tidligere bestyrelsesmedlem,« siger Caspar Rose.

Hovedpersonen selv - den tidligere administrerende direktør i moderselskabet Capinordic og bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank - Lasse Lindblad, tager rapporten alvorligt og skal nu i gang med at nærlæse den:

»Men jeg opfatter den som et ensidigt partsindlæg. Jeg har svært ved at forstå, at advokaten ikke har inddraget den tidligere bestyrelse under udarbejdelsen af rapporten. Det kunne have givet et mere nuanceret billede,« siger Lasse Lindblad.