Capinordic afkræves 123 mio. for falske handler

Slagsmålet om ansvar og millioner efter krakket i Capinordic Bank er nu skudt igang. Skraldespandsselskabet Finansiel Stabilitet kræver 123 mio. af Capinordic.

Foto: Nikolai Linares

Opgøret om ansvaret og de mange tabte millioner efter krakket i Capinordic Bank er nu i gang.

En byge af erstatningssager og straffesager bliver nu suppleret med et slagsmål mellem resterne af finanskoncernen og statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet, der i dag ejer Capinordic Bank.

I en advokatundersøgelse bestilt af Finansiel Stabilitet i sidste uge rettede advokat Carsten Fode en sønderlemmende kritik af den tidligere ledelse og bestyrelse i banken med anklager om overtrædelser af både straffeloven, værdipapirhandelsloven og loven om finansiel virksomhed.

Blandt de mange anklager mente Fode, at Capinordic Bank havde foretaget en række handler med moderselskabet Capinordic på »ikke markedsmæssige vilkår«. Det vil på godt dansk betyde, at banken - ifølge Fode - blev underbetalt af sit eget moderselskab.

Dermed er Capinordic Bank blevet snydt, og det vil den nye ejer - Finansiel Stabilitet - ikke finde sig i. Derfor bliver den anklage nu fulgt af et krav om tilbagebetaling fra Finansiel Stabiliet til Capinordic, der i dag har skiftet navn til NewCap og har den tidligere Saxo Bank-mand Henrik Vad i spidsen.

Krav på 123 mio

Kravet lyder i alt på minimum 123 mio. kr. for i alt fire handler, mens Finansiel Stabilitet forbeholder sig retten til at fremsætte krav for to handler mere.

Se handlerne her.

Blandt de seks handler finder man blandt andet to handler med den tidligere Parken-investor Patrick de Velas selskab Aktie & Valutainvest Nordic, der på et tidspunkt ejede en tredjedel af Parken.

De andre handler tæller blandt andet købet af fondsmæglerselskabet OTC i 2009, mens Finansiel Stabilitet også har gransket managementaftalerne mellem banken og moderselskabet og forbeholder sig retten til yderligere krav i den forbindelse.

Henrik Vad afviser dog kravet fra Finansiel Stabilitet i en fondsbørsmeddelelse mandag aften. »Selskabet bestrider på det foreliggende grundlag berettigelsen af de fremsatte krav og har anmodet selskabets advokat om at vurdere de rejste krav,« hedder det blandt andet i meddelelsen.