Cannabis-komet bag dansk kæmpesats i krise

Den canadiske storspiller inden for medicinsk cannabis Aurora, der også har aktiviteter i Danmark, er ramt af pengeproblemer, men ifølge dansk direktør glider problemerne uden om Danmark.

Siden 2017 har det været muligt for danske landmænd at dyrke cannabis til medicinsk brug. Tilladelsen kom i kølvandet på en dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis, som har kørt siden 1. januar 2018 og løber til og med 31. december 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Cannabis har længe været spået et lovende forretningseventyr i medicinalindustrien, og flere virksomheder og aktører har kastet sig ind i markedet med både penge og store armbevægelser.

Det er blevet talt op som et lovende marked med global stor efterspørgsel på cannabisprodukter.

Men for en af de førende spillere på det spirende marked synes eventyret at være vendt til en økonomisk nedtur af rang.

Den canadiske virksomhed Aurora Cannabis kæmper således med finansielle problemer og styrtdykkende aktiekurser.

Det skriver det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Situationen har fået den administrerende direktør, Terry Booth, til at forlade tronen i selskabet, som han stiftede i 2013. Han forbliver dog stadig i bestyrelsen, men der er midlertidig fundet en ny direktør for det problemramte selskab.

Endnu flere medarbejdere forventes at følge Terry Booth ud af døren, da der varsles om fyringsrunder, der vil betyde farvel til intet mindre end 500 medarbejdere ifølge nyhedsbureauet.

Læg dertil, at bankerne har lukket for det varme vand, og der er sket en markant reduktion i virksomhedens kreditfaciliteter.

Mads Ulrik Pedersen, administrerende direktør i Aurora Nordic.

»Folk har egentlig bare brug for at skære det overflødige fedt væk.«


Cannabis-virksomhedens pengeproblemer forventes ifølge Bloomberg særligt at gå ud over det danske datterselskab Aurora Nordic Cannabis. Samme information bakkes op af det amerikanske nyhedsbureau Market Watch, som påpeger, at canadiske Aurora for fremtiden primært vil satse på det canadiske og amerikanske marked og altså ikke det europæiske marked.

Begge disse oplysninger anfægter administrerende direktør ved Aurora Nordic, Mads Ulrik Pedersen.

»Hos os har det ikke nogen indflydelse, fordi det ikke kommer til at påvirke Europa. Europa går fri af denne her justering. Det er primært Canada,« siger han til Berlingske.

Overflødigt fedt i virksomheden

Hos direktør Mads Ulrik Pedersen ringer der ingen alarmklokker på baggrund af moderkoncernens økonomiske situation.

Han mener, at årsagen til virksomhedens kvaler skal findes i et øget fokus på vækst og manglende prioritering af overskud.

Ifølge Mads Ulrik Pedersen har virksomheden altså »polstret« sig mere end nødvendigt, og det er nu tid til en slankekur for at følge med udviklingen.

»Folk har egentlig bare brug for at skære det overflødige fedt væk. Det er en tilpasning af organisationen ud fra den situation, de står over for nu,« siger han til Berlingske.

Til trods for meldinger om pengeproblemer af store dimensioner, har Mads Ulrik Pedersen tiltro til, at Aurora vil overleve som en succesfuld forretning. Han mener, at selskabet overordnet set »står økonomisk stærkt«.

Hidtil har indtjeningen på den danske gren af Aurora, som Mads Ulrik Pedersen står i spidsen for, ikke haft en stærk udvikling. Selv vedgår han, at de endnu ikke har solgt for en krone.

Det betød bl.a., at den danske virksomhed blødte røde tal med et millionunderskud på 39 millioner kroner tilbage i midt december 2019.

Fyringsfri og forhåbningsfuld

En af årsagerne til, at Aurora Nordic endnu ikke har set skyggen af indtjening, skyldes, at virksomheden længe har ventet på Lægemiddelstyrelsens godkendelse til at indlede salg af deres produkter.

Det danske selskab driver blandt andet et cannabis-væksthus hos Alfred Pedersen & Søn i Odense. Virksomheden er hidtil ikke vokset i samme hast som cannabisafgrøderne, men det skulle gerne ændre sig inden længe.

Mads Ulrik Pedersen mener nemlig, at der er forhåbninger forude i foråret, hvor godkendelsen gerne skulle være i hus.

»Jeg kan sige meget konkret, at vi er overbevist om at være på markedet i foråret. Både til eksport og hjemmemarkedet,« siger han.

Af samme årsag er Mads Ulrik Pedersen overbevist om, at moderselskabets nedskæringer ikke vil komme til at påvirke det danske Aurora Nordic.

»Jeg kan garantere for, at der ikke er nogle fyringer på tegnebrættet,« siger han.