Canadisk chokoladekartel under optrevling

Det måtte jo ske i juletiden: Chokoladeproducenter i Canada er i myndighedernes søgelys for at have aftalt priser for de søde sager.

Nestle er et af de firmaer, som angiveligt skulle have været involveret i et ulovligt chokoladepris-samarbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Kjærbøl
Konkurrencemyndighederne i Canada mener, at verdensomspændende chokoladeproducenter som Mars, Hershey og Nestle er fedtet godt og grundigt ind i en sag om prisaftaler. Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP peger nyligt offentliggjorte retsdokumenter på, at de tre selskaber samt en række andre chokoladeproducenter har haft hemmelige cafemøder, hvor der er blevet indgået ulovlige prisaftaler.

Informationerne er kommet frem i forbindelse med, at en canadisk retsinstans har offentliggjort dokumenter, som giver myndighederne lov til at foretage ransagninger i chokoladeproducenterne canadiske hovedkvarterer.

Beslaglagte dokumenter

I forbindelse med ransagningerne, der allerede har fundet sted, har myndighederne beslaglagt tusinder af dokumenter. Og selv om der ikke endnu er blevet rejst sigtelse mod nogle af selskaberne, peger dokumenterne ifølge AP på, at i hvert fald den canadiske chef for Nestle angiveligt har overrakt en konvolut med informationer om chokoladepriser til en konkurrent. Og ikke nok med det - der skulle også være dokumenter, der peger på, at Nestle-chefen har advaret modtageren af konvolutten mod at blive set tage imod den.

Flere af selskaberne har bekræftet, at de har haft besøg af konkurrencemyndighederne, men ellers har de ikke kommenteret på forlydenerne. AP skriver, at chokoladekartellet angiveligt skulle have eksisteret siden februar 2002.

Chokoladeindustrien er i milliardklassen. Alene i Canada bliver der solgt chokolade for et tocifret milliardbeløb i kroner.