Camilla Sylvest slutter af med æresrunde: Novo får vigtig godkendelse i Kina

Med knap to en halv dag tilbage som Novos Kina-direktør kan Camilla Sylvest glæde sig over, at den danske diabeteskæmpe på hendes vagt har fået godkendt fremtidshåbet Tresiba på det vigtige kinesiske marked. Langt over 100 millioner kinesere er i dag ramt af diabetes.

Med få dage tilbage som direktør for Novos kinesiske forretning kan Camilla Sylvest glæde sig over, at den danske diabeteskoncern får godkendt et fremtidshåb i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner en nærmest perfekt afslutning på en temmelig succesfuld regeringstid som Novos øverste chef i Kina. Med ganske få arbejdstimer tilbage som Novo-direktør i Kina kan Camilla Sylvest onsdag morgen glæde sig over, at den danske diabeteskoncern har fået godkendt det langtidsvirkende insulin Tresiba, der er et af selskabets store fremtidshåb.

Efter en periode med lav vækst og faldende markedsandele har Camilla Sylvest stået i spidsen for et solidt comeback i Novo Nordisks forretning i Kina, der kommer på et kærkomment tidspunkt, hvor den danske diabetesgigant er under hårdt pres i USA.

»Jeg er stolt af, at det har været muligt at få hele vores organisation til at fokusere på nogle meget få ting i Kina, som kan få meget stor betydning. Vi har eksempelvis fokuseret meget på at få vores konkurrenceevne op. Da jeg kom til Kina, var det sådan, at omkring to ud af ti nye patienter fik vores insulin, hvor det nu er fem ud af ti. Det er noget, vi har arbejdet meget med ud fra et klart fokus på, hvad kundernes behov er,« siger Camilla Sylvest i et interview med Berlingske Business onsdag.

Tresiba-godkendelsen fra Kina har været temmelig længe undervejs. Ansøgningen blev sendt af sted i august 2015, hvilket altså betyder, at Novo er blevet trukket igennem en godkendelsesprocedure på mere end to år. I USA og Europa er myndighederne typisk to-tre gange hurtigere til at lave en tilsvarende godkendelse.

Selv om Novo nu har fået grønt lys for Tresiba på det kinesiske marked, kommer der til at gå noget tid, før salgsvognen kommer til at rulle. Sagen er nemlig den, at Novo i kølvandet af godkendelsen skal igennem en række budrunder i alle 31 kinesiske provinser. De budprocesser skal ind over målstregen først, før Novo reelt kan begynde at sælge sit langtidsvirkende insulin i Kina.

I dag lever omkring 114 millioner kinesere med diabetes. I 2040 ventes det tal at stige til omkring 150 millioner. Det svarer til en stigning på mere end 30 pct. Allerede i dag har Kina flere diabetikere end USA, Europa og Brasilien tilsammen.

De voldsomme stigningstakster er drevet af globale trends, hvor især en kombination af mindre motion, federe mad og en generel om­favnelse af vestlig livsstil er den hovedskurk, som sender antallet af diabetikere i vejret.

Ifølge Novos seneste regnskab sidder den danske diabeteskæmpe på omkring 59 pct. af det samlede insulinmarked i Kina.

Novo forventer at lancere Tresiba i Kina i begyndelsen af 2018.