C20-selskaber investerer ikke i ny vækst

Pengene bugner i kassen, gælden er nedbragt, indtjeningen stiger. De danske C20 selskaber strutter af sundhed - alligevel er de tilbageholdende med at investere i vækst.

Foto: HENRIK OLE JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tilbageholdne forbrugerne bliver ofte tildelt den lidet attraktive skurkerolle, når det skal forklares, hvorfor dansk økonomi stadig står i stampe.

Men faktum er, at økonomisk forsigtighed langt fra kun bliver praktiseret af landets husmødre - og fædre. Det er også en tendens, der gennemsyrer stemningen på direktionsgangene i de største virksomheder, viser en ny regnskabsanalyse af landets C20-selskaber fra revisionshuset PwC.

Af analysen fremgår det, at landets største børsnoterede selskaber har fremgang på stort set alle parametre. Fraregnet de finansielle virksomheder, er 14 C20-selskabers omsætning i gennemsnit vokset med fem procent fra 2012 til 2013, mens en stram økonomisk linje har ført til en markant løft i driftsindtjeningen, der er steget med 15 procent i samme periode.

I stedet for at hælde overskuddet over i investeringer i nye tiltag, har topledelsen i landets største virksomheder prioriteret at få barberet af på gælden. Fra 2012 til 2013 er de ikke finansielle C20-selskabers gæld reduceret med 21 procent, mens de samlede investeringer er faldet med 13 procent.

Går man tilbage til 2011 er den dalende investeringslyst endnu mere bemærkelsesværdig. De samlede investeringer er faldet med samlet 35 procent siden 2011 til 53,4 milliarder kroner.

»Virksomhederne er virkelig i topform. Men malurten i bægeret er selvfølgelig, at hvis ikke de bruger den her indtjening til investering, så er de ikke med til at skabe de arbejdspladser og den konkurrenceevne, som er nødvendig i fremtiden,« siger Henrik Steffensen, der er regnskabsekspert og partner hos PwC.

»Men vi er nok lige i en omstillingsfase lige nu mellem krise og vækst, hvor virksomhederne er en smule afventende,« siger han. 

Henrik Steffensen advarer også om, at nogle af C20-selskaberne risikerer at komme til at sove i timen og ikke være klar til at høste frugterne af et kommende opsving i samme hast som de udenlandske konkurrenter.

Med til historien hører dog, at dispositionerne i landets største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk fylder gevaldigt i statistikkerne. Mærsk var på storindkøb af nye containerskibe, borerigge og havneterminaler i 2011, hvor koncernen fordoblede sit investeringsprogram.

Renser man tallene for Mærsk-effekten er der dog stadig sket en nedgang i C20-selskabernes investeringer, på 12 procent siden 2011. Hos Handelsbanken ser cheføkonom Jes Asmussen det lave investeringsniveau som én af forklaringerne på, at dansk økonomi har klaret sig så dårligt i løbet af de seneste år.

Han er dog ikke overrasket over, at mange virksomheder holder igen. På grund af de seneste års lave aktivitet, har mange af dem nemlig ledig kapacitet.

»Og det betyder jo også, at der skal en vis vækst til, før vi begynder at se, at det her kapacitetshul bliver lukket,« siger han til Berlingske Business og fortsætter:

»Virksomhederne står i den situation lige nu, at de skal være meget sikre på, at der kommer en stigning i efterspørgslen, så investeringerne viser sig at være produktive på længere sigt,« siger han.

Selvom den gennemsnitlige investeringskvote i de store C20-virksomheder er dalet de seneste år, er fordelingen ret skæv. Og det var faktisk flertallet - otte ud af de ikke-finansielle 14 virksomheder - der øgede deres investeringer i 2013. Dem der vælger at investere, gør det dog ikke så meget i vækst.

»Vi ser, at rigtig mange af virksomheder bruger deres kræfter på omkostningsreducerende tiltag. Og det er sandsynligvis også en tendens vi vil se fremadrettet,« siger Henrik Steffensen.

Han er dog fortrøstningsfuld i forhold til virksomhedernes fremtidige muligheder for at være med til at skabe vækst.

»De har i hvert fald bragt sig i en form, der gør, at de fremadrettet har mulighed for at foretage de nødvendige investeringer,« siger Henrik Steffensen.