Bytte-kongen er stødt på problemer: Skal man betale skat, når man bytter?

Thomas Jarolics er i podcasten Hårnålens Værdi i gang med at bytte sig fra en hårnål til et Rolex-ur. Men han er stødt på problemer, der gør bytte-købmand-legen en del sværere.

Thomas Jarolics vil bytte sig fra en hårnål til et Rolex. Her bytter han en håndcreme til en orkidé i en blomsterbutik på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bytte-bytte-købmand. Han startede med én sølle hårnål. Og uden at afsløre for meget, har han i dag byttet sig til en værdi af 10.000 kroner.
Der er bare et problem. Hvis man bytter værdier med formål på tjene penge, eller spekulation, som det hedder, ja, så skal man betale skat af sine værdier. Det fortæller Per Ørtoft Jensen, skatteekspert fra PWC, i niende afsnit af »Hårnålens Værdi«.

»Ja, det skal du. Vi har set på det og vendt og drejet det og drøftet det derhjemme, og vi kan - desværre, må jeg sige - ikke nå frem til andet, end at den måde, du har ændret dig på, er der ikke nogen vej uden om skatten,« fortæller skattekesperten til Thomas Jarolics og beregner, at det er omtrent en halvdel, der skal besvares til skattefar. Allerede nu skylder hovedpersonen altså omtrent 5.000 kroner.

Thomas Jarolics satte sig for et stykke tid siden for at bytte sig frem til et Rolex-ur i podcasten »Hårnlens Værdi«. En udfordring, der skulle bevise, at man som person og sælger, kommer langt med kreativitet og selvtillid. Rolex'et blev en del af ligningen, fordi hovedpersonens efternavn, Jarolics, tit blev forvekslet med »Jeg-har-et-Rolex.« Et af hovedprincipperne i podcasten er også, at det hele skal gøres omkostningsfrit. Der må ikke bruges penge. Den plan er som sagt ødelagt nu.

»Hele ideen var jo ikke at bruge nogen penge. Jeg bliver nødt til at sætte målet op til en genstand af 150.000 kroner. Den genstand vil jeg så sælge og betale halvdelen af i skat, så jeg stadig har råd til det Rolex til 75.000 kroner. På den måde går det i nul,« siger Thomas Jarolics.

Indviklet skattesystem

Thomas Jarolics tror stadig på, at han kan nå sin ambition. Det er ikke der problemet er. Problemet er et skatteesystem, der kan virke indviklet.

»Det er super ærgerligt. Jeg har været meget i tvivl, om, jeg skulle betale skat. Jeg har talt med mange om det, og folk har været meget i tvivl. Det bliver en større udfordring nu. Hele ideen bliver en ekstra tand sværere,« fortæller Thomas Jarolics. Det er nu ikke fordi, han giver op. Heller ikke selvom der kan vente ham en gæld, hvis han ikke kan sælge sin tilbyttede genstand. Så må han bare blive ved, fortæller han. Den lov, der fastslår, at der skal betales skat af byttehandler, stammer fra 1922, fortæller Per Ørtoft Jensen i podcasten.

»Det kan være provokerende og irriterende. Per og jeg snakkede også om, at det var en sjov regel. Da den blev lov blev lavet, byttede folk måske i endnu højere grad. Nu er det et princip, at jeg ikke vil betale penge, men jeg tror i sidste ende ikke, at det her bliver en god forretning med alle de timer, jeg har brugt. Men det viser i hvert fald, hvor svært, det egentlig er,« siger han.

I podcasten bytter Thomas Jarolics sig højere og højere op i værdi. Han tror ikke, der er særlig mange, der ved, at man skal betale sin byttehandler.

»Der er sikkert nogle, der er uenige med mig i det, men jeg synes, det er et hamrende indviklet system. Jeg tror, der er rigtig mange, der ikke er klar over, at man skal svare skat af byttehandler og mange af dem, jeg har snakket med, har heller ikke været klar over det,« siger han.

Til spørgsmålet om hvorvidt hovedpersonen ikke burde have undersøgt det fra starten, svarer han:
»Jo, det skulle jeg nok have gjort. Men jeg tænkte også, at nu skulle jeg i gang, og så måtte jeg tage tingene hen ad vejen. Jeg kunne godt have ringet til PWC eller andre tidligere, men jeg mener også, at skattedelen er et lærerigt element at have med i podcasten.«

I første afsnit blev Thomas Jarolics påpeget af Blomster Jannii, som fik sig en håndcreme, at hun ikke håbede, at han endte med en »strandvejsvilla og en ejendomsskat på flere milliarder kroner.«

»I princippet kan jeg fortsætte med at bytte, men der kan opstå en situation, hvor jeg ikke har råd, fordi skatten bliver for høj, og jeg kan ende med en kæmpe gæld. Det er jo lidt pudsigt, når jeg kun har brugt penge på en hårnål,« slutter Thomas Jarolics, der forsikrer, at han ikke stopper, før han som det mindste har fået fat i et Rolex.

De første otte afsnit af »Hårnålens Værdi« kan høres fra i dag på iTunes og Spreaker.com eller i din podcast-app. Hver onsdag bliver der udgivet nye afsnit. Podcasts fra Berlingske Business sponsoreres af Nordea.

Læs mere om Thomas Jarolics på Jarolics.dk