Bytte, bytte julegaver - sådan gør du

Hvad du ønsker, skal du få, men hvis julegaven fra faster Oda alligevel ikke helt rammer rigtigt, kan man heldigvis som regel bytte gaven - også når den er købt på internettet.

Foto: Brian Bergmann. Hvis de rigtige pakker ikke lå under træet juleaften, kan du stadig nå at bytte dem.
Læs mere
Fold sammen
Har du byttet én eller flere af de julegaver, du fik i 2012? Det spørgsmål har 34 procent svaret ja til ifølge en undersøgelse foretaget af Interresearch for Dansk Erhverv, som regner med samme billede i år.

Med andre ord skal godt en tredjedel af os ud og bytte julegaver, når lysene på juletræet er pustet ud, og med rekordhandel på internettet, er der stor risiko for, at det ikke kun er i fysiske butikker, gaven skal byttes.Her kan du læse om de væsentligste regler, hvis du er en af de mange, der skal ud i julegavebytteræset. Overordnet kan det anbefales, at man sætter sig ind i den enkelte butiks bytteregler, når man køber sine julegaver.

Når du handler i en fysisk butik, skal sælger oplyse om vilkårene, hvis du bliver tilbudt en fortrydelsesret. Når du handler på internettet, er det bestemt i forbrugeraftaleloven, hvad der gælder for fortrydelse.

Som udgangspunkt er en butik ikke forpligtet til at give dig fortrydelsesret i forbindelse med et køb, men nogle butikker vælger at gøre det som en service.

Varen kan som udgangspunkt kun byttes i den forretning, hvor den er købt - medmindre butikskæden har lovet, at den kan byttes i alle forretninger. 

Du kan risikere, at butikken kræver dokumentation for, at varen er købt i butikken.

For at returnere en vare, skal den fremstå ny og ubrugt, og hvis du vil bytte en gave, der er plomberet, må plomberingen ikke være brudt. Hvis der stilles andre krav til varens stand, når den byttes, skal det være tydeligt oplyst i forbindelse med købet.

Er din gave købt på nettet, må du godt prøve varen, inden den eventuelt sendes retur. Ifølge forbrugeraftaleloven skal varer købt på nettet leveres tilbage i »væsentlig samme stand og mængde, som du modtog den.«

Når du handler på internettet i Danmark, har du som udgangspunkt altid 14 dages fortrydelsesret.

Medmindre netbutikken tilbyder gratis fragt, når du sender varen retur, skal du selv betale porto. Hvis varen er købt i en udenlandsk netbutik, skal der betales udenlandsk porto. Kort sagt: Hvis du har købt varen på nettet eller fået tilbudt en fortrydelsesret i butikken, så følg disse fem, simple regler fra forbrug.dk: 
  • Overhold tidsfristen for returretten
  • Tag ikke varen i brug
  • Gem bon eller kvittering
  • Lad alle mærker og lignende sidde på varen og husk at returnere det hele
  • Du skal have alle de penge retur, der er betalt for varen, eller have andre varer for det samme beløb
Kilde: Dansk Erhverv og forbrug.dk