Byret: Kriminalbetjente blev ikke bestukket af Karsten Ree

Kriminalfolk går fri efter anklager om bestikkelse. Anklager havde krævet en ubetinget fængselsstraf.

ARKIVFOTO 2016 Karsten Ree i Retten i Lyngby (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten i Helsingør frifinder to kriminalbetjente fra Nordsjællands Politi for anklager om at have modtaget bestikkelse i form af en safaritur til spotpris.

Et af rettens tre medlemmer stemte dog for at idømme de tiltalte en straf på ti dages betinget fængsel. Men det er flertallet, der bestemmer, og derfor går de to fri.

De to kriminalbetjente var anklaget for at have fået en rabat på ophold på en safaricamp i Kenya og et luksushotel i Zanzibar til mere end 26.000 kroner.

Opholdet fik de tilbudt af rigmanden Karsten Ree. Ham havde de mødt under en efterforskning af en sag, hvor Ree var sigtet for menneskehandel.

Anklagemyndigheden valgte at opgive sagen mod Karsten Ree og rensede ham fuldstændigt. Efterfølgende kontaktede rigmanden betjentene. Under afhøringerne var han kommet til at synes om dem.

Det udviklede sig til et venskab, og Karsten Ree inviterede dem med til sin safaricamp i Kenya og på et hotel på Zanzibar.

På safaricampen betalte en af de to politifolk en regning på 900 US dollar for opholdet. Han mente, at det var en pris, der svarede til, hvad de to havde fået. Men det var det ifølge anklagemyndigheden ikke.

Havde det ikke været for Karsten Rees mellemkomst, så var det blevet langt dyrere for politifolkene, mener anklagemyndigheden.

Og da deres relation til Ree var opstået gennem arbejdet, så må den - venskab eller ej - anses som tjenestelig.

Og da reglerne for, hvad offentligt ansatte må få af gaver eller fordele i forbindelse med jobbet er meget skrappe, så har der efter anklagemyndighedens opfattelse været tale om bestikkelse.

Under sagen har betjentene forklaret, at de ikke opfattede det som en gave. Dels betalte de selv flybilletter og andre udgifter, og dels havde Karsten Ree ingen reelle udgifter på grund af dem. Han ejede jo campen.

/ritzau/