Byret bakker op om opsigtsvækkende fyring af ryger

Byretten i Odense har fredag slået fast, at det var helt i orden, at juicevirksomheden Orana fyrede en 58-årig medarbejder for at ryge uden for anvist rygeområder på arbejdspladsen. Dommen vækker undren hos Frie Funktionærer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viste sig at få alvorlige konsekvenser, da den 58-årige lagermedarbejder Svend Jørgensen i november 2014 tændte en cigaret på vej ud af de lagerbygninger hos juicevirksomheden Orana A/S, hvor han havde arbejdet i 31 år.

Problemet var, at det var i strid med reglerne på arbejdspladsen, hvor rygerne var henvist til et rygeskur, og da en kvindelig chef overværede forbrydelsen, præsenterede hun øjeblikkeligt Svend Jørgensen for en fyreseddel og bortvisning.

»Jeg kendte selvfølgelig godt firmaets rygepolitik og hygiejneregler, som jeg aldrig har haft problemer med. Lige som firmaets øvrige rygere plejede jeg at ryge i firmaets rygeskur,« forklarede Svend Jørgensen til Ekstra Bladet i maj i sidste år.

Hans fagforening Frie Funktionærer mente dog ikke, at fyringen var berettiget, eftersom Orana havde ændret reglerne i personalehåndbogen få måneder inden uden at gøre medarbejderne opmærksomme på den skærpede konsekvens.

De stævnede derfor Orana A/S med et krav om 501.000 kroner i tabt og pension, men de anstrengelser blev forgæves, har Byretten i Odense fredag fastslået.

I en pressemeddelelse oplyser Frie Funktionærer, at byretten har dømt til fordel for Orana i sagen, som Frie Funktionærer kalder »principiel«.

»Vores holdning har hele tiden været, at det at tænde en cigaret, ikke berettiger arbejdsgivere til at bortvise en medarbejder. Slet ikke en med så meget anciennitet, som Svend Jørgensen havde, og uden, at medarbejderen har fået en skriftlig advarsel. Derfor overrasker det mig, at byretten frikender Orana A/S,« siger advokat og souschef i Frie Funktionærers juridiske afdeling, Rune Henneberg, i pressemeddelelsen.

Svend Jørgensen selv er også overrasket over udfaldet.

»Det kommer meget bag på mig, at dommeren mener, at man kan bortvise ansatte for at ryge det forkerte sted. Jeg er fuldstændig målløs og rystet, og ved ikke helt, hvad jeg skal sige til det hele. Jeg skal lige bruge lidt tid på at finde ud af, hvad der nu skal ske,« siger Svend Jørgensen i pressemeddelelsen.

Af samme grund overvejer Svend Jørgensen og fagforeningen nu, om man skal anke dommen til landsretten.