Bygningssagkyndige har gyldne dage

Arbejdskraftmangel. Rådgivningsfirmaerne har svært ved at skaffe bygningssagkyndige. Det giver høje og stigende lønninger blandt de ansatte. Skurken er i følge branchen staten, der uddanner for få sagkyndige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedets flaskehalse har også bredt sig til dem, der udarbejder tilstandsrapporter og energimærkning af boliger. Rådgivningsfirmaerne har nemlig gennem længere tid haft svært ved at få fat i tilstrækkelig mange ansatte bygningssagkyndige til at dække deres og boligmarkedets behov.

- Vi har gennem længere tid oplevet, at der er et udækket behov for ansatte bygningssagkyndige, som på sigt kan gøre det vanskeligt for os at leve op til vore kunders forventninger om hurtig sagsbehandling, fortæller formanden for Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, Tommy Glindvad.

Manglen på ansatte bygningssagkyndige kommer endda i en situation, hvor der i følge Tommy Glindvad er en tydelig tendens til, at de bygningssagkyndiges opgaver koncentreres hos de større rådgivere med flere ansatte, fordi ejendosmmæglerne nu skal bestille tilstandsrapporter gennem forsikringsselskaber, som ikke gider entrere med enkeltmandsvirksomheder.

-Og det giver et yderligere merbehov for ansatte bygningssagkyndige, fortsætter han.

Høje lønninger resultatetFlaskehalsen på de bygningssagkyndiges arbejdsmarked har i følge Tommy Glindvad haft den logiske konsekvens, at rådgivningsfirmaerne har følt sig presset til at betale lønninger, der er steget meget.

- Og markedssituationen har ydermere betydet, at de lønninger, der tilbydes i dag, er forholdsvis høje, fortsætter han.

Staten uddanner for fåSkylden for den opståede flaskehals lægger Tommy Glindvad udelukkende på staten.

-Vi har gennem længere tid forsøgt at gøre det offentlige opmærksom på, at der bliver uddannet for få bygningssagkyndige. I stedet for de nuværende 50 så burde der mindst uddannes 100 om året, mener han.

Et stort problemHos virksomheden Bolius Boligejernes Videncenter er manglen på ansatte bygningssagkyndige akut.

- I spidsbelastningsperioder er vi nødt til at lægge en del af arbejdet med tilstandsrapporter og energimærkning ud til underleverandører, selvom vi helt havde holdt arbejdet indendørs, fortæller produktchef Anders Bruhn.

Også han mener, at statene har ansvaret for den opståede flaskehals ved at forsømme uddannelsen af nye bygningssagkyndige.

-Staten har sovet i timen, lyder dommen.