Byggesager samler støv

I næsten halvdelen af landets kommuner tager det over to måneder at få en simpel bygge-tilladelse. Forstemmende mener Håndværksrådet. Helt naturligt under et byggeboom, svarer Kommunernes Landsforening.

Der går særdeles langsomt, når landets kommuner skal behandle en tilladelse til et nyt byggeprojekt. Kommunerne tager i gennemsnit ni uger om at behandle en byggesag, men tallet dækker over en meget stor variation kommunerne i mellem.

I en række kommuner stryger sagerne igennem på under en måned, mens det i andre kommuner tager over et halvt år at få behandlet en byggesag. Det viser en undersøgelse, som Håndværksrådet har lavet.

Kun 18 procent af kommunerne har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på under en måned. I 45 procent af kommunerne er der i gennemsnit over to måneders ventetid på at få en sag igennem, mens 16 procent af kommunerne har en ubehagelig lang ventetid på over fire måneder.

»Det er ikke længere kun manglen på arbejdskraft, der udgør en flaskehals i byggeriet. De lange tider for sagsbehandlingen gør, at byggeriets kunder ofte må vente meget lang tid, før selve byggeriet kan påbegyndes. For erhvervslivet og for dansk økonomi som helhed er dette fuldstændig uacceptabelt,« siger cheføkonom i Håndværksrådet, Jakob Brandt.

»Først når byggetilladelsen er i hus, kan virksomhederne begynde at afsætte mandskab til opgaven, men i nogle kommuner kan der gå halve år, før håndværkerne får tilladelse til et så simpelt projekt som at bygge en carport,« siger Jakob Brandt.

Papirerne ikke i orden
I undersøgelsen er de tekniske chefer blevet spurgt om, hvorfor det tager så lang tid at behandle byggesager. Og cheferne mener tydeligvis, at virksomhederne selv er skyld i en stor del af problemerne.

Kun 31 procent af kommunerne oplever, at virksomhederne har alle papirerne i orden, når de sender en ansøgning. Det erkender Jakob Brandt, men han fremhæver, at løsningen ligger hos både erhvervslivet og kommunerne.

»De kommunaltekniske chefer vurderer, at de kan nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid med 50 procent, hvis papirarbejdet er i orden fra ansøgers side. Omkring tre ud af fire kommuner har udarbejdet en vejledning, som specificerer hvilke dokumenter, der skal fremlægges i forbindelse med en byggesag. Det kunne gøres til et lovkrav, at alle kommuner skal gøre det samme, siger Jakob Brandt.

Han fremhæver desuden, at kommunerne kunne lave en overhalingsbane, hvor sager, der har papirerne i orden, kan komme foran i køen og blive garanteret en sagsbehandlingstid på højst en måned.

I Kommunernes Landsforening (KL) er man ikke i tvivl om, at det tager tid at få behandlet byggesagerne.

Skyldes byggeboom
»Det er klart, at sagsbehandlingstiderne stiger, når der er byggeboom. Det samme gør for eksempel vente-tiderne på håndværkere. Kommunerne får jo desværre ikke flere penge til at ansætte byggesagsbehandlere under en højkonjunktur med skattestop,« siger fuldmægtig hos KL Sofie A. Jensen.

KL vil ikke foreslå, at man skal tvinge kommunerne til at lave en vejledning til virksomhederne.

»Det er ikke ved lovkrav, at tingene udvikler sig, siger Sofie A. Jensen.