Byggeriet tilbage i vækstsporet

Der er igen kommet gang i de store danske byggevirksomheder, viser Berlingske årlige Guld1000-opgørelse over landet største virksomheder.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Nogle gange er det ikke dem, der er med, som skiller sig ud, men dem, der er væk.

Sidste års største virksomhed i byggeriets developerbranche, TK Development, er forsvundet helt ud af Guld1000-listen. Selskabet har tabt 527 mio. kr. i omsætning og er nået ned på beskedne 328 mio. kr. Underskuddet i TK Development er på 224 mio. kr.

De øvrige selskaber i branchen klarer sig betydeligt bedre end i 2014. Omsætningen er stigende, og alle har overskud efter skat.

Ny i branchen er Bonava Danmark, der indtil i år hed NCC Bolig. Bonava nærmer sig en milliard kroner i omsætning efter sammenlægning af en række selskaber.

MT Højgaard i plus

Efter tre år med hårdt arbejde fik entreprenørselskabet MT Højgaard i 2015 vendt virksomheden, så den igen tjener penge. Selv om omsætningen faldt marginalt, kom entreprenørselskabet ud af 2015 med et overskud efter skat på 183 mio. kr., hvilket er en forbedring på godt en halv milliard kroner.

Ud over at være et af de få selskaber med underskud tilbage i 2014 måtte MT Høj­gaard også se sig distanceret af konkurrenten Per Aarsleff, der holder føringen i 2015 og fortsætter med vokse med 20 procent. Per Aarsleff runder for første gang en omsætning på ti milliarder kroner og lægger dermed yderligere afstand til MT Højgaard.

Generelt viser flere selskaber i entreprenørbranchen imponerende vækstrater i 2015.

I den øvre halvdel vokser Huskompagniet med 25 procent. Typehusselskabet har nu rundet 2,2 mia. kr. i omsætning.

Selskabet blev oprindeligt stiftet af Michael Mortensen. Han solgte sin sidste ejerandel i Huskompagniet i 2011 til en kapitalfond. Efter frasalget stiftede han byggeselskabet M.M. 26 Holding, der driver byggeselskabet Casa. Selskabet er vokset med 18 procent til 1,12 mia. kr. i omsætningen.

For at fastholde væksten har Michael Mortensen igen valgt at sælge hovedparten af sit selskab til en kapitalfond, denne gang Catacap, som ejer 60 procent.

Den driftige byggekonge fortsætter i Casa, men er allerede i gang med at stifte et nyt selskab under navnet Hybel, som går ind på typehusmarkedet og dermed i direkte konkurrence med Huskompagniet, som han selv stiftede, drev frem og siden solgte.

Et andet selskab med eksplosiv vækst er byggeselskabet KPC Holding, som i seneste regnskabsår er vokset med 49 procent og nu omsætter for over 2,2 mia. kr. Selskabet, der har hovedsæde i Herning, er stiftet af Kurt Poulsen og ejes i dag hovedsageligt af Kurt Poulsens tre børn, Gitte, Peter og Susanne.Tidligere koncernchef for Danish Crown Kjeld Johannesen blev i år valgt som bestyrelsesformand, efter at 79-årige Peter ­Leschly efter 20 år på posten ikke ønskede at fortsætte.

Årets største skuffelse i branchen er klenodievirksomheden FLSmidth & Co., der igen i år oplever nedgang i omsætningen og samtidig oplever pres på indtjeningen.

FLSmidth adskiller sig fra entreprenørbranchen ved at være koncentreret om at levere udstyr til cementproduktion og minedrift. Særligt forretningsområdet minedrift er hårdt ramt, da faldende råvarepriser betyder, at mineselskaber ikke udvider med nye anlæg.

På cementområdet er FLSmidth nu udsat for skærpet konkurrence fra kinesiske selskaber. På kort sigt synes selskabet at stå over for en konjunkturnedgang, som rammer de to væsentlige forretningsområder i FLSmidth på én og samme tid.

Global frontløber

Med købet af den amerikanske miljørådgivervirksomhed Environ lagde Rambøll ikke alene afstand til de danske konkurrenter, men løftede sig selv ind i den globale elite. På miljøområdet er Rambøll nu blandt de ti største i verden.

Rambøll har rundet ti milliarder kroner i omsætning og er næsten dobbelt så stor som Cowi, der er branchens næststørste.

Selv om branchen samlet set vokser i 2015, er dens evne til at tjene penge blevet svækket. Cowi er igen i år branchens bedste med overskud på 131 mio. kr. efter skat mod 174 mio. kr. i 2014.

Rambøll måtte i 2015 tage nogle store nedskrivninger i 2015, som sendte overskuddet ned i 75 mio. kr. mod 164 mio. kr. efter skat i 2014. Rambølls ti største nedskrivninger kostede til sammen 150 mio. kr.

Når et nul er en fest

Junckers, en af Europas største producenter af massive trægulve, er måske omsider på vej ind i en ny æra. For første gang siden 2007 giver selskabet ikke underskud, men derimod et lille plus på 410.000 kroner eller 32 millioner kroner bedre end i 2014.

For de fleste selskaber er et nulresultat ikke værd at skrive om, men i Junckers tilfælde må 2015 alligevel være mere festligt end normalt. I 2014 opgav kapitalfonden Axcel nemlig ejerskabet af Junckers og solgte det for en krone til tre ledende medarbejdere.

De har nu skåret kraftigt i omkostningerne og samtidig formået at øge omsætningen.

Mens Junckers er en af de mindste i denne branche, finder man i toppen vindues­giganten VKR Holding, der blandt andet ejer Velux.

VKR er byggematerialebranchens absolut stærkeste virksomhed. Koncernens omsætning voksede med 1,3 mia. kr. Fremgangen svarer til tre gange Junckers størrelse – blot for at sætte forskellen på giganter og miniputter i relief.

Producenterne af byggematerialer har det generelt stadig vanskeligt, selv om finanskrisen efterhånden ligger år tilbage. Samlet set går det frem, og noget tyder på, at der er væsentligt mere gang i hjulene.

Men ser vi på bundlinjen, ville branchen samlet set stå ringere i 2015 end i 2014, hvis det ikke lige var for VKR Holding, som fra 2014 til 2015 har øget overskuddet med næsten 650 mio. kr.

Ud over VKR Holdings kraftige vækst er der grund til at lægge mærke til, at den amerikansk ejede dørproducent Jeld-Wen har oplevet en eksplosiv vækst på hele 45 procent. Selskabets produkter markedsføres i Norden under navnet Swedoor.

Vækst og færre ansatte

Umiddelbart ser det ud til, at de største byggemarkeder og tømmerhandler er blevet mere effektive. De største omsætter for mere, men beskæftiger færre, når vi ser på gruppen som et samlet hele.

Men går vi bag historien, viser det sig, at der i år er færre selskaber i denne branche blandt de 1.000 største danske selskaber. Trælastgrossisten DLH – Dalhoff Larsen & ­Horneman – er i gang med at afvikle sig selv og er i det forløbne år blevet reduceret betragteligt.

Til gengæld har DT Group haft en anderledes væksthistorie. DT Group står bag Silvan og Stark. Det blev i 2006 solgt til den britiske børsnotede koncern Wolseley for næsten 15 mia. kr.

I dag omsætter DT Group for 18,4 mia. kr. eller tre gange så meget som Bygma.

Men ser vi på afkastningsgraden, så holder Jem & Fix, der er ejet af Harald Nyborg, stadig afstand til de største i branchen, om end Johannes Fog overrasker med årets bedste afkast.