Byggeriet koblet af det gryende opsving

Med bundrekord for erhvervsbyggeri og nye boliger står bygge- og anlægssektoren i stampe, mens det øvrige erhvervsliv øjner fremgang. Det viser en ny analyse.

Med bundrekord for erhvervsbyggeri og nye boliger står bygge- og anlægssektoren i stampe, mens det øvrige erhvervsliv øjner fremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods forårsgrønne tegn på et spirende opsving for danske virksomheder ser det gråt ud for bygge- og anlægssektoren med omkring 140.000 beskæftigede mod normalt 160.000 – det er hovedbudskabet i en frisk konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri.

»Vi kan ikke få øje på et selvbærende opsving. I 2015 falder aktiviteten, fordi effekten af boligjobordningen og skaderne efter de store storme tager af, og i 2016 forventer vi, at der kommer lidt mere gang i tingene, især anlægsarbejder, men det sker fra et ekstremt lavt niveau,« siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Den triste vurdering fra brancheorganisationen bliver understøttet af Danmarks Statistiks branchebarometer. Med forværrende udsigter for ordrerne fortsatte den samlede såkaldte konjunkturindikator i januar sit næsten uafbrudte fald gennem det seneste lille år.

Som kontrast er barometermeldingerne fra industrien og serviceerhvervene anderledes positive, flere børsnoterede virksomheder skruer op for udbyttet, og den samlede beskæftigelse ligger på det højeste niveau i fem år.

De dystre udsigter for byggeriet skyldes blandt andet, at det samlede erhvervsbyggeri i år falder til det laveste niveau siden 1959. Det påbegyndte byggeri af fabrikker, lagerhaller, kontorer, butikslokaler og stalde til landbruget ryger ned under 1,9 millioner kvadratmeter – for første gang i mere end et halvt århundrede.

Ifølge Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter under Realdania, skal branchen endda ikke regne med en væsentlig forbedring i overskuelig fremtid. Dels er der en buffer ved et kommende opsving, fordi mange kontorer og andre bygninger står tomme, dels har industrien ændret struktur ved at flytte meget produktion til lavtlønslande i Fjernøsten og Østeuropa.

Samtidig bliver boligbyggeriet liggende tæt på bunden. Fra 10.000 påbegyndte boliger i 2013 – på nær pinsepakkeåret 1993 det laveste siden Anden Verdenskrig – er det kun langsomt kravlet op til 11.500 enheder sidste år, formentlig 12.500 boliger i år og 14.000 boliger næste år.

»Der bygges alt for få boliger. Vi burde måske bygge 35.000 boliger for at opretholde vores boligbestand og for at tage hensyn til effekten af, at mange flytter ind til byerne. Som samfund skubber vi en pukkel af nybyggeri foran os,« siger Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri.

Byggeekspert Curt Liliegreen istemmer taler om et »kriseniveau« og vurderer, at organisationens skøn måske endda er lige lovlig optimistiske.

Effekten af boligbyggeriet er egentlig endnu lavere, end tallene umiddelbart antyder. I dag udgør lejligheder nemlig en større andel af det samlede nybyggeri, og de er typisk lidt mindre end parcelhuse og rækkehuse. Kombineret med stordriftsfordele i byggefasen udløser lejlighederne derfor mindre omsætning og færre mandetimer.

En del læsere i hovedstadsområdet vil måske undre sig over de lave skøn, for bliver der da ikke bygget masser af boliger på Nordhavn, Østamager, Islands Brygge og i Sydhavnen og Ørestad?

Jo, det gør der da, og antallet af nye boliger blev sidste år det højeste siden 2007 i København. Problemet er bare, at der stort set ikke bliver opført boliger uden for København (og Aarhus).

Samtidig betyder flere års krisestemning hos forbrugerne, at boligmarkedet næsten er i dvale – og få bolighandler og flytninger er lig med få opgaver i de private hjem. Ydermere har stoppet for håndværkerfradraget ved nytår bremset projekter hos private, og mange har udskudt at få udskiftet vinduer og lignende, fordi der måske kommer et nyt fradrag efter et folketingsvalg senere på året.

Blandt lyspunkterne for byggebranchen er den lave rente og den faldende oliepris, som giver danskerne flere penge mellem hænderne – hvis de ellers tør bruge dem.

De mange offentlige anlægsprojekter fortsætter en rum tid med blandt andet store investeringer i metro, jernbaner, Femern-tunnel og letbaner fire steder i landet.

Supersygehuse, hospitalsudvidelser og milliardinvesteringer i universiteter og andre uddannelsessteder fylder også godt i ordrebøgerne.

Samlet vurderer Dansk Byggeri, at et opsving ikke just ligger om hjørnet for branchen, og opfordrer derfor politikerne til blandt andet at genindføre håndværkerfradraget samt at skrue op for nybyggeri og renoveringer af almene boliger.

Jobmæssigt toppede branchen midt i 00erne med 190.000 beskæftigede, og det har nu bidt sig fast i niveauet 145.000 mand – med en lille stigning i 2014 på grund af reparationer efter stormene, med et ventet lille fald i år og en ny, lille stigning næste år.

»Samlet set står vi i stampe, og overordnet befinder vores beskæftigelse sig knap ti procent under gennemsnittet for de seneste 25 år,« siger Lars Storr-Hansen.

Mens beskæftigelsen er faldet med 45.000 siden toppen, så er ledigheden ikke steget tilsvarende. Det skyldes ifølge Dansk Byggeri, at nogle har forladt arbejdsmarkedet til fordel for typisk efterløn, mens nogle er skiftet til andre brancher. Den sidste gruppe udgør en arbejdskraftreserve, hvis tiderne bliver bedre.

Det samme gør polakker og andre udlændinge – før finanskrisen var 20.000 i sving med brædder og beton herhjemme, men nu ligger tallet ifølge byggeorganisationen nok snarere på 15.000.