Byggeriet får igen asbestuddannelse

Uddannelse. Efter længere tids pres fra byggeriet aktører ser det nu ud til, at branchen igen kan få lov til at uddanne sine medarbejdere til at arbejde med det farlige asbest.

Alt tyder nu på, at danske byggevirksomheder inden for kort tid igen kan få lov til at sende deres medarbejdere på asbestkurser.

De forhenværende asbestuddannelser, der fandt sted på landets AMU-centre, blev ellers lukket 1. september, og siden har myndighederne ikke kunnet enes om at få en ny uddannelse strikket sammen.

Men efter massivt pres fra især Dansk Byggeri, lover beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu, at problemet snart vil blive løst.

I et brev til Dansk Byggeri forsikrer ministeren således, at problemet med de manglende asbest-kurser vil blive løst i løbet af årets første måned.

Ministeren uddyber samtidig, at det er uenigheder mellem Arbejdstilsynet (AT) og Undervisningsministeriet om kursets uformning, der er skyld i, at kurset har været skrinlagt i over et halvt år.

Virksomhederne betaler prisenHos Dansk Byggeri glæder direktør Michael Nielsen sig over, at det efterhånden er ved at lykkedes at få et nyt kursus på plads.

- Selvfølgelig er vi meget tilfredse med, at det endelig er lykkedes at komme igennem med sagen. Vi havde naturligvis håbet på, at det kunne være sket noget før, men nu må vi bare forsøge at få det bedste ud af situationen, fastslår han.

I øjeblikket har foreningen dog to andre kurser, der også skal godkendes af AT og Undervisningsministeriet, og Michael Nielsen frygter, at der vil opstå samme problemer som med Asbest-kurset.

-Vi kan jo kun håbe på, at det vil gå mere smertefrit med de to nye kurser. Det er jo enormt frustrerende for byggevirksomhederne, når de ikke kan få deres medarbejdere uddannet. For især med asbest er det jo vigtigt, at folk, der arbejder med det, er ordentligt uddannet, siger han.

Ifølge vicedirektør i AT Lis Gamborg, skyldes problemerne omkring asbest-kurset udelukkende enkelte formelle krav om uddannelsens indhold, men d. 21 januar i år blev parterne enige om nogle retningslinjer for kurset.

Indtil videre håber Dansk Byggeri, at et nyt asbest-kursus kan være klar til 1. februar. Undervisningsministeriet og AT har nemlig formelt godkendt det nye kursus.

Nu mangler man så blot, at få de enkelte skoler rundt omkring i landet til at udbyde kurset.