Byggeriet: Energispareplan flytter ikke noget afgørende

Regeringens 22 energispareinitiativer vil ikke flytte noget afgørende. Man kan ikke tvinge parcelhusejere uden friværdi til at foretage investeringer af den størrelse, som regeringen lægger op til, siger Dansk Byggeri.

Foto: Linda Henriksen/ Scanpix. Det er fint nok, at regeringen samler sin indsats for at få danske boligejere, virksomheder og offentlige myndigheder til at investere i energibesparelser og CO2-reduktion. Men de 22 initiativer vil ikke flytte noget afgørende, mener Dansk Byggeri.
Læs mere
Fold sammen
Det er fint nok, at regeringen samler sin indsats for at få danske boligejere, virksomheder og offentlige myndigheder til at investere i energibesparelser og CO2-reduktion. Men de 22 initiativer vil ikke flytte noget afgørende, mener Dansk Byggeri.

”Ét af de store problemer er, at der ikke følger penge med regeringens planer. Der er tale om så store investeringer, at man ikke bare kan tvinge folk til at foretage dem. Når parcelhusejerne ingen friværdi har, så kan man altså ikke tvinge dem til at gøre noget som helst,” siger Jonas Møller, specialkonsulent inden for energirenovering af bygninger hos brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Samtidig tror han ikke på, at der er politisk vilje til at tage initiativer, som for alvor tvinger husejere til at investere dyrt i energirenovering.

”Rent politisk vil ingen presse parcelhusejerne. Det har tidligere ført til regeringers fald,” siger Jonas Møller.

Ingen effekt indtil nu
Dansk Byggeri ser ikke overraskende gerne, at der kommer gang i markedet for energirenovering og energibesparende byggeri midt i en krisetid.Hidtil er det nemlig ikke gået for godt.

”Når det gælder energirigtig renovation og nybyggeri er vi stadig i en ret fastlåst situation herhjemme. De initiativer, som hidtil har været taget som for eksempel energimærkning af bygninger, har vist sig ikke at have nogen effekt,” siger Jonas Møller.

Selvom han hilser de nye initiativer velkomne, så stiller han sig tvivlende over for effekten af regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger og den pakke med 22 initiativer, som oprindeligt blev præsenteret i april i år.

I løbet af efteråret vil regeringen præsentere en række lovforslag og initiativer, som skal sikre, at de 22 initiativer bliver realiseret.

200 kr. på varmeregningen ikke nok
En stor del af forslagene har været på bordet i længere tid, og pakken er derfor langt hen ad vejen en opsummering af regeringens initiativer på området. Andre er EU-krav, som regeringen under alle omstændigheder skal gennemføre.

”Forslagene trækker i den rigtige retning, men det her er ikke noget, der kan tales i gang. Folk investerer ikke i energisparende teknologi, fordi de kan spare 200 kroner på varmeregningen om året. Dertil fylder energiudgifterne for lidt i husholdningsbudgettet. Det er kun i forbindelse med større renoveringer, at folk tænker fornuftigt,” siger Jonas Møller.

Enkelte forslag kan dog have en positiv effekt, mener Jonas Møller og fremhæver forslaget om at skærpe komponentkravene til blandt andet vinduer og døre.

I dag er det i princippet frivilligt, om boligejere og bygherrer vælger de mest energisparende vinduer og døre, når de renovere. En skærpelse af kravene ville kunne ændre på det forhold.

Jonas Møller glæder sig også over, at regeringen tilsyneladende vil satse penge fra Globaliseringspuljen på at udvikle såkaldt plusenergi-byggeri, det vil sige bygninger som er 100 pct. selvforsynende med energi.