Byggeriet bruger flere vikarer end sundhedssektoren

Med et årligt forbrug på 2,8 mia. kr. bruger bygge-, anlægs- og produktionsbranchen for første gang flere penge på vikarer end både sundheds- og kontorområdet. Det er manglen på arbejdskraft og den lette adgang til udenlandske medarbejdere via vikarbureauer, der driver udviklingen.

Danske virksomheders mangel på arbejdskraft har skabt et boom i antallet af vikarer i bl.a. byggebranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Sig ordet »vikar«, og tankerne flyver automatisk i retning af skolelærere, sygeplejersker og køkkenassistenter.

Men fremover vil det faktisk være mere retvisende at tænke på tømrere, svejsere og truckførere, når samtalen falder på vikarer.

For bygge- og anlægsbranchen er sammen med industrien blevet den branche, der bruger flest penge på midlertidigt ansatte medarbejdere hyret via vikarbureauer, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Vikarbranchen har generelt oplevet en fantastisk vækst på næsten 40 procent fra 2005 til 2006. Men det er produktion og bygge- og anlægsbranchen, der er vokset mest med en fordobling af vikarforbruget til 2,8 mia. kr.,« siger Jette Nøhr, chefkonsulent i ServiceIndustrien under Dansk Industri, der har ca. 40 vikarbureauer som medlemmer.

Hun forklarer den voldsomme vækst med både nødvendighed og belejlighed. Nødvendighed, fordi branchen ikke har kunnet finde tilstrækkelig arbejdskraft via traditionel rekruttering. Belejlighed, fordi stadig flere virksomheder outsourcer rekruttering af nye medarbejdere til vikar- og rekrutteringsbureauer.

Vikarer nye i byggeriet
Også Dansk Byggeri har mærket medlemmernes stigende brug af vikarer.

»Vore medlemmer har haft voldsomt behov for hænder her og nu, og så slår man efter de søm, man kan ramme. Et af dem er vikarbureauer, som kan skaffe arbejdskraft, især udenlandsk, langt hurtigere og bedre end myndighedernes arbejdsformidlingssystemer,« siger konsulent Thomas Gyldal Petersen.

Den omfattende brug af vikarer i byggeriet er lidt af en nyskabelse, påpeger vikarbranchen.

»Det er noget forholdsvis nyt at bruge vikarer i den sektor, men det er vokset i takt med, at håndværkere ikke har været til at opdrive,« siger marketingchef i Adecco Danmark Nikolaj Henum. Og han får opbakning fra Dansk Metal.

»Det er ikke en årelang tradition, men kombinationen af fleksibiliteten ved vikarer og manglen på arbejdskraft animerer flere og flere til at bruge vikarer,« siger forbundssekretær i forhandlingsafdelingen Claus Jensen.

Dansk Byggeri regner dog ikke med, at bygge- og anlægsbranchen vil bevare førstepladsen i vikarforbrug.

»Selv om vores medlemmers forbrug af vikarer også vil ligge højt fremover, regner vi med, at det vil aftage i takt med, at aktivitetsniveauet i byggeriet falder - og i takt med, at virksomhederne kan få hjælp fra bl.a. det offentlige eller erhvervsorganisationerne til at hente udenlandsk arbejdskraft,« siger Thomas Gyldal Petersen.