Byggeri støtter opgør om tinglysningsbøvl

Regeringen bør give økonomisk kompensation til de borgere, der har lidt tab på grund af den digitale tinglysning. Det mener Dansk Byggeri og landinspektørerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange danskere, der har tabt penge på grund af det kaos, det nye digitale tinglysningssystem medførte, får støtte fra Dansk Byggeri.

- Vi efterlyser, at regeringen påtager sig ansvaret og drager den naturlige konsekvens, nemlig at give kompensation til de mange, der har lidt tab, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Ifølge Torben Liborius er der på baggrund af Rigsrevisionens gennemgang af sagsforløbet ingen tvivl om, at der er begået grove fejl i såvel Domstolsstyrelsen som i Tinglysningsretten.

- Men for den enkelte borger, der har lidt tab, er kompensationen vigtigere end en uskøn politisk infight om at placere et politisk ansvar mellem tre ministre, siger han.

Dansk Byggeri ønsker, at kompensationen gives ved reduktion i den betalte afgift.

Også de danske landinspektører, som arbejder i krydsfeltet mellem borgerne og Tinglysningsretten, mener, at borgerne har krav på kompensation.

- Vores kunder har lidt store tab helt uden selv at være skyld i det. Man kan sammenligne denne her sag med de skader, der opstår efter en stormflod. Det er helt tilfældigt, hvem der er blevet ramt, siger formanden for Praktiserende Landinspektørers Forening, Torben Juulsager.

Han peger i øvrigt på, at også mange landinspektører er blevet ramt af det digitale tinglysningskaos i form ekstra bøvl og udgifter.

- Der er rigtig mange, der har været oppe i det røde felt, siger han. Landinspektørerne advarede på forhånd Domstolsstyrelsen mod at sætte systemet i drift i september sidste år, da man ikke mente, det var testet godt nok igennem.