Byggeri i landbruget på historisk lavpunkt

Efter flere års krise ligger investeringer i stalde og andre bygninger til landmændene på det laveste siden 1950erne, viser analyse fra Dansk Byggeri.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De senere års krise i store dele af landbruget forplanter sig nu til byggeaktiviteten, for ikke siden statsministrene hed Erik Eriksen, Hans Hedtoft og H.C. Hansen, er der blevet igangsat så lidt byggeri af stalde, siloer og andre driftsbygninger til et af landets største erhverv.

»Vi skal helt tilbage til 1950erne for at finde så lav aktivitet,« siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

I en dugfrisk konjunkturanalyse vurderer organsationen, at antallet af påbegyndte kvadratmeter til landbruget udgjorde omkring 750.000 i såvel 2014 som i år – et fald fra omkring en million påbegyndte kvadratmeter de foregående fire år og blot en tredjedel af niveauet før finanskrisen.

Næste år vil tallet endda falde yderligere til kun 700.000 igangsatte kvadratmeter stalde og andre landbrugsbygninger, spår Dansk Byggeri.

Organisationen skruer ellers forsigtigt op for optimismen i sin konjunkturanalyse og venter nu flere byggejob i år mod en tidligere forventning om færre job. Det skyldes især det genindførte håndværkerfradraget og lidt mere boligbyggeri, men optimismen bliver begrænset af et meget lavt byggeri i byerhvervene og de historisk lave byggeri i landbruget.

Berlingske Business har tidligere beskrevet, hvordan hver tiende landmand har retning mod konkurs og lever på bankens nåde. Og bankerne, ja, adskillige af dem har måttet hensætte en meget stor del af udlånet til landbrug til mulige tab.

Ifølge organisationen Landbrug & Fødevarer har 1.700 landbrug eller 15 procent af heltidsbedrifterne alvorlige økonomiske problemer, og 950 er i akut fare for konkurs og har hverken penge til at betale afdrag eller investere i blandt andet nødvendige bygninger og udstyr til gården.

Især mælkeproducenter og svinebønder er hårdt ramt af lave priser og svigtende afsætning til Kina og til Rusland, som er ramt af EU-boykot på grund af konflikten i Ukraine.