Byggeri-formands erklæring om uskyld testes i retten

Den tidligere formand i Dansk Byggeri nægter vedholdende at have fusket med udbud. Nu skal retten afgøre det.

Martin Skou Heidemann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Tirsdag skal retten i Helsingør afgøre, om der er hold i de anklager mod Martin Skou Heidemann, og som har tvunget ham af posten som formand for Dansk Byggeri.

Martin Skou Heidemann og hans firma Skou Gruppen er anklaget for at have brudt konkurrenceloven ved at have aftalt priser med et andet entreprenørselskab. Bagmandspolitiet vil have Skou Heidemann og Skou Gruppen til at betale en millionbøde.

Sagen er en del af et større sagskompleks om kartelvirksomheder blandt byggeselskaber i Storkøbenhavn. En stribe virksomheder har allerede betalt millionbøder, men Martin Skou Heidemann nægter.

- Vi kan ikke få øje på nogen beviser, og vi har heller ikke, selv om vi har spurgt efter dem, fået dem fremlagt. Det (anklagerne red.) baserer sig på et luftkastel.

- Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen havde utrolig stor glæde af at svine Skou Gruppen og mig til, da sagen kom frem, og det vil være et kæmpe nederlag for dem nu at skulle erkende, at der ikke var fugls føde på den sag. Derfor holder de fast, men vi kæmper til sidste ende, sagde direktøren til Dagens Byggeri i maj 2015.

På trods af at beviserne i sagen ifølge direktøren ikke vil kunne give næring til selv et meget lille pattedyr, valgte han at trække sig fra sin post som bestyrelsesformand i brancheforeningen Dansk Byggeri på grund af den.

Det skete i starten af 2015 efter en periode, hvor han havde været på selvvalgt orlov.

- Tiden går, og Dansk Byggeri kan ikke være tjent med at have en formand på orlov på ubestemt tid, sagde han på det tidspunkt.

Skou Gruppen er blot en af i alt 33 virksomheder, der er blevet sigtet i sagen. 17 firmaer har valgt af acceptere bøder for samlet over 25 millioner kroner.

Fem selskaber har valgt at gå rettens vej, der i blandt altså Skou Gruppen.

Virksomhederne sigtet for at have aftalt ulovlige priser på byggeprojekter til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt i begyndelsen af 2010 grundlag for at foretage kontrolundersøgelser hos fem virksomheder i byggebranchen. Det førte til en anmeldelse til Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Største bøde i sagen er indtil nu gået til entreprenørvirksomheden Elindco Byggefirma A/S, der valgte at betale en bøde på 10 millioner kroner i sagskomplekset.

/ritzau/