Byggematador træder ind hos projektmager

Ejendomsveteranen Finn Birkjær Nielsen bliver medejer og direktør i Innovater med speciale i butiksudvikling.

Finn Birkjær Nielsen er oprindeligt bankuddannnet, men har beskæftiget sig med ejendomme siden midten af 1990erne. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med officiel skæringsdag 1. oktober køber ejendomsveteranen og rigmanden Finn Birkjær Nielsen sig ind i projektselskabet Innovater og bliver samtidig direktør med ansvar for økonomi og jura.

Innovater opstod i 2008 og havde de første år fokus på butikker, især til de fremstormende lavpriskæder.

Men med hovedaktionær Morten Lykke i spidsen har det aarhusianske firma efterhånden også fået fat i lidt større, kombinerede projekter med boliger og henter godt halvdelen af indtægterne øst for Storebælt.

»Innovater består af nogle dygtige, unge mennesker, som først var meget dygtige til butikker og nu er ved at få godt fat i boliger. Her kan jeg bidrage med min baggrund, og så skal jeg styre processerne bagved, så Morten kan tage sig af netværkene,« siger Finn Birkjær.

Det ligger måske også i kortene, at Birkjærs kapital kan løfte Innovater til større projekter – i hvert fald tjente han en ukendt formue som medejer og topchef i IBI, oprindeligt Ikast Byggeindustri, som blev solgt til det børsnoterede Sjælsø Gruppen i 2006.

Birkjær er udlært i Jyske Bank i Viborg, tæt på barndomsbyen Rødkærsbro. Det blev til samlet 20 år i bankverdenen, inklusive en afstikker til den daværende Varde Bank, inden han i 1996 blev ejendomschef i McDonald’s og blandt andet jagtede nye lokaler. Siden fulgte otte år i IBI og fire år hos den nye ejer, Sjælsø.

I 2010 sagde han farvel til fast arbejde, men investerede i flere boligprojekter og mindre virksomheder. Og det gjorde ondt at se Sjælsø Gruppens konkurs inklusive det opkøbte IBI i sommeren 2013.

Nogle måneder efter købte Finn Birkjær, sammen med den gamle IBI-makker Bent Friis Pedersen, IBI-navnet ud af Sjælsø-boet og genoplivede det, blandt andet med ungdomsboliger to steder i det københavnske Nordvest-kvarter og med et strandet Sjælsø-boligprojekt i Odense.

IBI-organisationen omfatter kun Finn Birkjær med base fra hjemmet i Silkeborg samt datteren Ditte Birkjær Boll og makkeren Bent Friis Pedersen på kontoret i hovedstaden.

»IBI-arbejdet har været meget projektorienteret og er i høj grad foregået over telefonen, nu får jeg fast kontor hos Innovater i Aarhus,« fortæller Finn Birkjær.

Ditte Birkjær Boll bliver projektudvikler på Innovater-kontoret på Dronningens Tværgade i København.

IBI-projekterne kører videre, og måske kan nye komme til, hvis de passer bedre dér end i Innovater-regi.

Morten Lykke, der er 11 år yngre end Finn Birkjær, har også en fortid i IBI og ser frem til et fornyet samarbejde:

»Jeg glæder mig utroligt meget til at få Finn Birkjær ind i ledelsen af Innovater, hvor hans erfaring og kompetencer vil være værdifulde for vores vækst.«