Byggemarkeds-gigant knuser lille importfirma

Jysk træimportfirma i konkurs efter 46 år, fordi stor byggemarkedskoncern skifter leverandør. Måske bliver dele af firmaet kørt videre.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 46 år gamle og fem mand store Skandinavisk Timport ApS. i Silkeborg er taget under frivillig konkurs ved retten i Viborg.

Baggrunden er to dårlige nyheder inden for fem dage, fortæller ejerleder Vagn Levring til ErhvervsBladet.

- Vi leverede til en stor, europæisk byggemarkedskæde - hovedsageligt til Skandinavien og de byggemarkeder, kæden var ved at etablere i Baltikum. Men kæden opsagde samarbejdet, siger Vagn Levring.

Nyheden kom i efteråret og betød et farvel til 70-80 procent af omsætningen. Få dage efter kom en melding om, at en tysk leverandør standsede sin produktion af spånplader, som det lille Silkeborg-firma solgte videre til den store møbelkoncern Tvilum.

Samlet betød de to dårlige nyheder, at firmaet standsede betalingerne i november og nu er taget under konkursbehandling. Efter flere år med overskud tabte Skandinavisk Timport i 2008 og 2009 sammenlagt over syv millioner kroner før skat.

76-årige Vagn Levring går nu på pension, men måske forsøger hans 47-årige søn, Peter Levring, at føre dele af firmaet videre.

ErhvervsBladets trykte ugemagasin bringer torsdag en brancheanalyse af byggemarkeder. De har generelt været hårdt ramt af byggekrisen og et stagnerende privatforbrug.

Læs også på evb.dk:

Benhårde tider for Bauhaus

Trængte byggemarkeder sultne efter danskernes sparegrise

Trælast fra 1835 ramt af kundetab

Branchen er præget af kæder som Silvan, Stark, XL Byg og Bauhaus samt lavprisaktøren jem & fix. Desuden findes en lang række selvstændige byggemarkeder, tømmerhandler og byggecentre - men en del af dem forsvinder, da branchen også er præget af mange opkøb.