Byggekæmper har travlt

De største entreprenører klarer sig bedre end de små og mellemstore firmaer i en sløj bygge- og anlægsbranche, men indtjeningen er ikke helt fulgt med ordrerne opad.

Blandt byggeaktierne ligger Aarsleff helt i top med en fordobling af kursen i år. Blandt koncernens specialer er kloakledninger som her fra en opgave i Aarhus. PR-foto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De største entreprenører har det rigtig godt, selv om den samlede aktivitet ikke er så stor, særligt uden for hovedstadsområdet, Aarhus, Aalborg og Odense.«

Sådan opsummerer Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri, situationen for de største byggekoncerner.

En Berlingske Research-brancheanalyse viser, at 32 store entreprenører samlet set forøgede omsætningen i 2014 med godt 12 pct. fra året før. Selv om indtjeningen ikke fulgte med, så lå to vigtige nøgletal – afkastningsgraden og forrentningen af egenkapitalen – næsten tre gange så højt som to år tidligere.

De største entreprenører står tilsammen for mellem en femtedel og en fjerdedel af aktiviteten på bygge- og anlægsområdet. Og når de store formår at øge salget, skyldes det en forskydning i markedet mod store byggeopgaver som sygehuse, universiteter, renoveringer af almene boligområder og boligprojekter samt anlægsarbejder som metro, Nordhavnstunnel og København-Ringsted-jernbanen. Altsammen opgaver, hvor mindre og selv mellemstore virksomheder har svært ved at lægge billet ind. Derfor har der samlet været mange opgaver til de største, men der har også været hård kamp om ordrerne, så indtjeningen har ikke bevæget sig i forhold til 2013.

Udenlandske koncerner på banen

Flere udenlandske koncerner har for alvor meldt sig på det danske marked, deriblandt tysk-østrigske Züblin, som har vundet mange byggerier, ikke mindst da Pihl krakkede i sommeren 2013 og efterlod en stribe byggepladser ubemandede.

Züblin har også bygget det nye rådhus i Egedal nordvest for København og er i færd med at udføre den største entreprise på de kommende Axel Towers-kontortårne over for Tivoli. Senest har den hollandske gigant BAM meldt sin ankomst – bl.a. ved at vinde byggeri for DTU i Lyngby.

Målt i forhold til 2012 tjener de største entreprenører mere, og det skyldes – som Berlingske Business beskrev i en tilsvarende brancheanalyse sidste år – at entreprenørerne har fokuseret mere på indtjening og på at minimere tab ved større opgaver, noget som gennem flere år har martret særligt MT Højgaard.

»De er blevet meget selektive, for der er ikke råd til risici,« siger Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

De samlede bygge- og anlægsaktiviteter er skrumpet rundt regnet en femtedel fra årene lige før finanskrisen og ligger også lavere end rolige normalår. Trods de mange boligprojekter i København og Aarhus ligger det samlede boligbyggeri blot omkring 13.000 enheder eller det halve af det historiske gennemsnit og kun lidt over bundniveauet fra de allermørkeste kriseår.

Samtidig er byggeriet til både erhvervslivet og det gældsramte landbrug ekstremt lavt i disse år med store byggeplaner hos Nordea, Novo Nordisk, Novozymes og medicinalgrossisten Nomeco blandt undtagelserne.

Byggeekspert Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter under Realdania vurderer, at 2015 kan byde på »svag fremgang« for bygge- og anlægsbranchen i forhold til 2014, og meget bedre går det næppe i 2016.

»Jeg tror ikke på nogen stor fremgang, det er for tidligt i konjunkturforløbet til, at der bliver igangsat ting. Men da meget udgøres af de store projekter, bliver det værre for de mindre i branchen,« lyder hans spådom.

I Liliegreens øjne behøver bygge- og anlægsvirksomhederne på kortere sigt ikke frygte de nylige meldinger fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om, at nogle anlægsprojekter bør udskydes. De planlagte investeringer er nemlig hægtet op på brede politiske forlig.