Byggecentre presset af forsigtige forbrugere

Byggemarkederne er ramt af byggekrise og valne gør-det-selv-folk. Lavpriskæde varsler voldsom vækst.

Trods det pressede marked varsler jem & fix ekspansion med flere butikker landet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Lavpriskæden jem & fix føjer sig til rækken af byggemarkedsvirksomheder med sløjere indtjening; i 2012-regnskabet er overskuddet faldet med en tredjedel, selv om salget på knap 1,6 milliarder kroner voksede en lille bitte smule.

»Danskerne beholder pungen nede i lommerne, så vi er ret tilfredse, men havde da drømt om stigende resultat,« siger administrerende direktør Svend Pedersen til Berlingske Business.

De påholdende gør-det-selv-folk og andre forbrugerne er et problem for hele branchen, som også døjer med historisk lavt nybyggeri, så der er blevet længere mellem håndværkere og byggefolk i Bauhaus og Silvan. Oven i murerkasketten kommer en benhård konkurrence, forstærket af nethandel med forbedrede muligheder for pristjek.

Nyhedsbrev

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om ejendomme og byggeri. Klik her.

En branche på skrump

De samlede branchetal viste i foråret et lille fald i 2012-salget til knap 50 milliarder kroner mod et historisk gennemsnit på 65 milliarder – og andre end jem & fix har fremlagt sløje indtjeningstal:

* Det familieejede Bygma har købt sig til øget omsætning, men overskuddet faldt en tredjedel.

* I det schweiziske Bauhaus skrumpede salget en anelse, og overskuddet før skat blev halveret.

* Det tidligere Danske Trælast med Silvan og Stark, i dag ejet af britiske Wolseley, øgede salget for 2011/2012 med knap fire procent, men overskuddet faldt med en sjettedel.

* Sydjyske Davidsen øgede salget med fem procent, men overskuddet stod stille.

* Vejen Trælast, en anden af branchens mellemstore, tabte 13 procent i omsætning og gik fra sort til rød bundlinje og har netop meldt, at to afdelinger bliver lukket.

Forsigtig optimisme

I Berlingskes brancheanalyse i marts spåede DI Handel en »yderst begrænset vækst« for 2013.

Og foreningen Danske Byggecentre svingede sig op til at tro på »et par procents fremgang«, fordi et stort flertal i Folketinget var i færd med at vedtage den store vækstpakke, som blandt andet genoplivede håndværkerfradraget.

Men måske var forårets forsigtige optimisme ikke forsigtig nok: For få uger siden råbte Danske Byggecentre vagt i gevær, fordi »det er tydeligt, at vendingen ikke er kommet«.

Vilde vækstplaner

Trods det stagnerende salg og den hårde konkurrence har flere i branchen planer om at vokse.

Bauhaus åbnede i sidste måned i Roskilde sit 16. byggemarked og har varslet at sætte bynavn på butik nummer 17 inden årets udgang.

Størst voksetrang har dog jem & fix, der er ejet af rigmanden Kurt Daell. Han ejer også Harald Nyborg, der dog ikke har udsendt 2012-regnskab endnu.

»Vores 2016-plan er at nå to milliarder kroner i omsætning og 125 butikker. Sidste år åbnede vi kun tre, men renoverede og flyttede også nogle. I år åbner vi ni, både næste år og i 2014 er målet yderligere 15, og så fem i 2016,« fortæller direktør Svend Pedersen.

Butik nummer 87 og 88 slog dørene op i Faxe og Aarhus-forstaden Tranberg i sidste måned, og i hovedstadsområdet er lokaliteter som Valby, Birkerød, Farum og Kokkedal i kikkerten.

Og ikke kun de helt store vil vokse: Davidsens Tømmerhandel åbnede sidste år en ny, jysk afdeling og rundede en milliard i omsætning, og i går meldte den sydjyske familiekoncern sin sjællandske entre med opkøbet HC Trælast og Byggemarked ved Skibby ved Roskilde.