Byggebranchen øger eksporten

Særligt de udførende byggevirksomheder har øget deres omsætning uden for Danmarks grænser i 2016. 2017 står til at blive endnu bedre – og så kommer ingeniører og arkitekter måske også med på væksttoget.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Selv om der er højkonjunktur i det hjemlige byggeri, fandt byggebranchen – eller i hvert fald dele af den – også kapacitet til at øge sin eksport sidste år. Det fremgår af Dansk Byggeris såkaldte Eksportprofil.

Sammenlagt voksede byggeriets eksport i 2016 med 2,7 procent, til 22,9 mia. kroner. Det dækker over, at de udførende byggefirmaernes eksport voksede med 11,8 procent, til 7,7 mia. kroner, mens både arkitekter og ingeniører kunne notere en mindre tilbagegang.

For begge de rådgivende sektorer gælder, at 2016 var et stille år i henseende til at købe udenlandske selskaber, og for ingeniørerne spillede også en tilbagegang i opgaverne med anlæg af havvindmøller ind.

Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri, anfører også, at man ikke skal lægge for meget i mindre udsving i rådgivernes omsætning fra år til år. I en branche med relativt få, men store opgaver, kan det skyldes tilfældigheder, og Henriette Thuen er overbevist om, at tallene for 2017 under alle omstændigheder vil vise betydelig vækst igen.

”Vi ser, at det indre marked fungerer, og den største omsætning ligger i Europa. Det er klart, at vi har travlt herhjemme, men i hvert fald for vores medlemmers vedkommende er væksten i eksporten meget højere end væksten i Danmark,” siger Henriette Thuen.

Det nuværende niveau for byggeeksporten er ikke helt så højt, som det var under den forrige højkonjunktur i 00’erne. Det er er der dog særligt én god grund til:

”Tallene afspejler jo også, hvilke virksomheder der er med i dem, og i forhold til dengang mangler blandt andet E. Pihl & Søn,” siger Henriette Thuen. E. Pihl & Søn havde byggeopgaver over hele verden, men dét eventyr sluttede brat, da selskabet gik konkurs i forbindelse med finanskrisen.