Byggeboom redder fyrede industrifolk

I Østjylland er entreprenørerne så desperate efter dygtige faglærte, at de er begyndt at uddanne ledige fra blandt andet industrien.

I Midt- og Østjylland mangler entreprenørvirksomhederne dygtige faglærte. Foto: Jeppe Jensen Fold sammen
Læs mere

Der bliver bygget på højtryk over hele landet, og det åbner nu døre for de ledige industriarbejdere, som har mistet deres job under krisen.

I det midt- og østjyske mangler entreprenørvirksomhederne dygtige faglærte i en sådan grad, at de velvilligt tager imod jobcentrenes ledige, oplærer dem og ansætter dem bagefter.

Erhvervsskolen Learnmark i Horsens og det lokale jobcenter har netop startet et særkursus for ledige, som byggevirksomhederne er med til at uddanne.

Virksomhederne fordeler sig hele vejen fra Aarhus og Silkeborg, nedover Horsens og til Vejle. Mange af de ledige kommer fra industri- og transportjob, og foreløbig har 12 været igennem og fået arbejde.

Om en uge starter det næste hold, og flere følger efter.

»Vi har stort behov for folk til anlægsarbejde – for eksempel til kloakarbejde. Det kræver både, at man har viljen til hårdt fysisk arbejde, men også at man er uddannet til at udføre det. Den kombination bliver sværere og sværere at finde,« siger Søren Frederiksen, tilbudsansvarlig i entreprenørvirksomheden HM Entreprenører ved Horsens.

Virksomheden forventer at ansætte mellem tre og fire af de omskolede ledige og ser en stor fordel i, at de har gennemgået kurset på erhvervsskolen:

»Det viser, at de er motiverede. Før ferien fik vi en ledig fra jobcentret, som blev væk efter tre dage, fordi det var for hårdt. Jobcenteret beklagede selvfølgelig meget, men vi har ikke hørt mere. Så vi håber, at vi på den her måde kan få kvalificeret arbejdskraft,« siger Søren Frederiksen. I resten af landet er situationen generelt endnu ikke helt så akut som i det midt- og østjyske, men det kan den blive inden længe, lyder det fra flere beskæftigelsesregioner. En rapport fra COWI har blandt andet vist, at offentlige milliardinvesteringer de kommende år skaber 87.000 job.

Det er man over det meste af landet allerede nu godt i gang med at forberede sig til.

Må hente arbejdskraft i udlandet

I Aalborg har arbejdsmarkedets parter fornylig startet et samarbejde med de lokale erhvervsskoler for at skaffe flere unge til håndværksfagene og omskole ledige fra andre fag til byggeriet.

»Om et år står vi med akut mangel, hvis ikke vi får uddannet flere nu. Vi kan mærke, at efterspørgslen er stigende, og at det er lettere at finde praktikpladser,« siger Kim Knudsen, uddannelseschef for byggefagene på Aalborg Tech.

Den lokale 3F-afdeling i Horsens bekræfter, at det er svært at finde folk til byggevirksomhederne.

»Derfor er vi også glade for, at vi kan omskole ledige fra andre fag til brancher, hvor der er job. Vi kommer dog til at stå med en stor udfordring, hvis ikke vi uddanner flere faglærte. Så må vi tage udlændinge ind i stedet,« siger den ansvarlige for byggegruppen, Niels Celander Larsen.

Den tendens kan de nikke genkendende til på erhvervsskolen Learnmark i Horsens, som det seneste år har efteruddannet markant flere udenlandske håndværkere til de lokale virksomheder end tidligere.

Spørger man HM Entreprise, kan det meget vel blive udlændinge, der skal lægge fundamenterne i de kommende års byggeboom. I dag er fem polakker ansat.

»Hvis ikke vi får uddannet flere danskere, som også er motiverede til at tage et hårdt job, kan udlændinge meget vel blive løsningen. De er både flittige og dygtige,« siger tilbudsansvarlig Søren Frederiksen.