By & Havn styrer mod overskud

By & Havn, der udvikler Ørestad og Københavns Havn samt driver havnen, styrer nu mod sit første overskud siden etableringen i 2007.

Byggeprojekt i Nordhavnen Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Københavns Kommunes og Statens udviklingsselskab, By & Havn, har i år oplevet en pæn stigning i lejeindtægterne, parkeringsindtægter og indtægter fra modtagelse af jord til Nordhavn-projektet. Samtidig har selskabet kunnet omlægge lån, så renteudgifterne er dykket med 100 mio. kr.  Til sammen gør det, at By & Havn nu kan se frem til sit første overskud.

Ledelsen ser nu frem til et overskud før værdiregulering af gæld på 200 mio. kr. mod et underskud på 283 mio. kr. sidste år. Efter værdiregulering af gæld er der udsigt til en endnu mere markant resultatfremgang.I de første ni måneder af 2013 har havneselskabet således forbedret sit nettoresultat med over en milliard kr. i forhold til sidste år til et overskud på 703 mio. kr. Heraf udgør de 618 mio. kr. en markedsværdiregulering af gælden på 618 mio. kr. som følge af, at By & Havn har oplevet stigende renteniveau siden nytår.

By & Havns omsætning er i de første ni måneder af 2013 vokset til 319 mio. kr. fra 232 mio. sidste år, og den øgede omsætning har løftet driftsresultatet med 50 mio. kr. til 222 mio. kr.

Selskabet har i år for alvor fået gang i salget af byggeretter. Der er i år afsluttet handler for mere end 2 milliarder kr, hvoraf størstedelen vedrører salg af FN-Byen. Derudover har By & Havn indgået betingede aftaler eller optionsaftaler for yderligere salg for 1,5 milliarder kr.

»De indgåede aftaler viser dermed, at flere års stilstand med hensyn til salg af investeringsejendomme nu ser ud til at være brudt,« konstaterer ledelsen i regnskabet for de første ni måneder af 2013.