By & Havn-formand afviser risiko for kollaps

Gælden er ved at vokse udviklingsselskabet By & Havn over hovedet, og den står i vejen for en optimal udvikling af byen, mener en byplanlægger og en tidligere politisk rådgiver, der frygter, at selv en mindre rentestigning kan udløse katastrofen.

Carsten Koch, formand for By & Havn Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det virkede så smart: Man bygger en metro, og så betaler man den med penge fra salg af grunde, der netop stiger i værdi på grund af den forbedrede infrastruktur. Det hele smukt bundet sammen i Københavns Kommunes udviklingsselskab By & Havn.

Men det er ved at ende galt, advarer byplanlægger Knud Erik Hansen og tidligere politisk rådgiver Per Henriksen i en kronik på Altinget.dk i dag, torsdag.

»Gælden (i By & Havn, red.) er nu på ca. 20 mia. kr. By & Havns økonomi er skrøbelig. Man skal være mere end optimist for at tro, at By & Havn kan betale deres gæld tilbage. Det kan ende med en gæld, som Københavns Kommune skal overtage. Sker det, kan København blive en af landets mest forgældede kommuner,« skriver kronikørerne, der også påpeger, at egenkapitalen er negativ med 4 mia. kroner. De mener, at selv en mindre rentestigning kan være det, som vælter læsset.

Kronikørerne hæfter sig også ved, at selskabet, med sin stramme økonomi in mente, er nødt til at optimere den økonomiske værdi ved grundsalg, hvilket i nogle tilfælde går ud over det, der var optimalt set ud fra en byplanmæssig synsvinkel.

Over for Berlingske Business Ejendomme afviser bestyrelsesformand Carsten Koch dog, at et katastrofescenarie er relevant.

»Vi laver følsomhedsanalyser, blandt andet i forhold til, hvad der sker, hvis renten stiger. Det har givet sig udslag i, at vi har en ret sofistikeret håndtering af gælden. Vi garderer os mod pludselige rentestigning ved hjælp af finansielle instrumenter,« siger Carsten Koch, der også oplyser, at grundene værdiansættes konservativt, i samarbejde med eksterne valuarer og selskabets revisor.

»I de fremskrivninger, vi laver, vil der ske en afhøvling af gælden. Kronikørerne skal være opmærksomme på, at vi taler meget lange horisonter, og i denne type investeringer er det sjældent sådan, at man kan høvle af på gælden med det samme. Den kommer i stedet til at stige i begyndelsen, fordi der er nogle nødvendige investeringer i infrastrukturen,« siger Carsten Koch, der er pikeret over, at Knud Erik Hansen og Per Henriksen beskylder By & Havn for hemmelighedskræmmeri.

»Det er lodret forkert. Man kan gå ind på vores hjemmeside og finde regnskabsrapporter fra hvert kvartal, siden vi startede, og det er ikke overfladiske oplysninger, regnskaberne giver,« siger Carsten Koch.