Butikspersonale skal stræbe opad

Detailbranchen får nu sin egen officielle uddannelse, der skal fastholde de stadig mere krævende unge og tiltrække de ledere, som branchen ellers har store problemer med at få fat i.

Butikker som Fakta og Netto er ikke de store magneter, når det gælder om at tiltrække ledere. Man kan forholdsvis hurtigt avancere til butikschef, men derefter er det svært at klatre højere op ad karrierestigen. Det skal en ny uddannelse - Akademiuddannelsen i Retail – nu lave om på.

”Det er en branche, det er svært at rekruttere ledere til, og der er et stort behov for en uddannelse. Det er en måde at opkvalificere branchen på. Jo højere uddannelse, jo mere prestige er der i det, og på ledelsesområdet kan vi se, at når man søger nye medarbejdere og samtidig reklamerer får en uddannelse, så får man en anden medarbejdergruppe, der søger ind,” siger Mette Bjørn, der er uddannelseschef i Ledernes Hovedorganisation, som har været med til at godkende den første officielle videreuddannelse inden for detail-området.

Mette Bjørn understreger, at uddannelsen både er for ledere og almindelige medarbejdere, og at den også skal bruges til at fastholde medarbejdere ud over at tiltrække nye ledere.

Uddannelsen kan tages sideløbende med et job og medarbejderne får undervisning i blandt andet ledelse samt optimering af butiks- og kædedrift. Samtidig giver den adgang til at fortsætte på HD 2. del.

De unge stiller større krav til udvikling i jobbet i dag end tidligere og udviklingskonsulent inden for detail i Dansk Erhverv, Lene Daugaard, håber derfor også, at virksomhederne med den nye uddannelse kan holde på medarbejderne og samtidig tiltrække nye medarbejderprofiler.

”Det er specielt for branchen, at den har haft mange medarbejdere uden en høj uddannelsesbaggrund. I dag har de fleste af dem en grunduddannelse, og en del af dem får brug for at videreuddanne sig. Det giver også den enkelte en markedsværdi at få en offentligt anerkendt uddannelse, som de kan tage med sig videre, hvis de vil det på et tidspunkt,” siger Lene Daugaard.