Butikslukninger og lønnedgang var ikke nok: Fona styrtbløder

Elektronikkæden Fona har både lukket butikker og presset sine ansatte ned i løn, men medicinen har ikke haft den ønskede effekt for det danske selskab. Fona er i dyb krise og på jagt efter en ny ejer, der er villig til at skyde penge i den hæderkronede elektronikkæde.

Fona befinder sig i dyb krise. Selskabet har meddelt, at kreditorerne må vente med at få deres penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teitur Jonasson

Fona har de seneste år skruet på flere forskellige håndtag for at få den skrantende elektronikkæde på ret køl. Alt lige fra lønnedgang til de ansatte, butikslukninger og regulære afskedigelser har været kastet ind kampen for at vende skuden, men lige lidt har det hjulpet. Fona er i akut pengemangel og besluttede mandag at indlede en såkaldt rekonstruktion ved Sø- og Handelsretten i København.

Ledelsen i Fona trak senest store overskrifter i efteråret 2013, da medarbejdere i forbindelse med en spareplan blev tvunget til at æde en lønnedgang på op mod 10 pct. Alternativet var en fyreseddel. Tiltaget var temmelig kontroversielt og skabte stor debat. De danske fagforeninger måtte dog hurtigt sande, at der var meget lidt at stille op, da Fona befandt sig midt i en økonomisk krise, som kunne retfærddigøre manøvren.

Sammen med lønnedgangen indeholdt spareplanen fra 2013 også butikslukninger og fyringer.Det tyder dog ikke på, at medicinen har virket.

De seneste to regnskaber fra Fona har budt på store millionunderskud. Regnskabet for 2013/14, der blev offentliggjort i marts 2015, viste således et underskud på knap 30 mio. kr. I foregående regnskab lød resultatet på minus 31,6 mio. kr.

Fona er dels familie-ejet og ejes dels af Elgiganten, der har norske Elkjøp i ryggen. Kjær-familien sidder på 60 pct. af ejerskabet i Fona, mens Elkjøp sidder på de resterende 40 pct. Kjær-familien kom ind i Fona-universet gennem ejerskabet af Fredgaard, som blev lagt sammen med Fona i 2001.

Michael Kjær er det eneste aktivt arbejdende medlem af Kjær-familien i F Group. Til gengæld er han selskabets administrerende direktør.