Butikskæder føler sig forbigået af storcentre

Mens storcentrene giver huslejerabatter og hensættelser til mindre butikker, for at holde liv i centrene, føler de større butikskæder sig forbigået. De har i stedet fået huslejestigninger, og det hænger ikke sammen, mener Dansk Detail.

Foto: Scanpix
Mens storcentrene rækker en hjælpende hånd ud til de mindre og nyåbnede butikker, der kan have svært ved at klare den økonomiske situation, må de lidt større kæder klare sig selv, og endda tumle med huslejestigninger. Og det er for dårligt, mener brancheforeningen Dansk Detail.

Som Berlingske Business beskrev tidligere på ugen har storcentreoperatøren Steen & Strøm, der står bag storcentre som Fields, Lyngby Storcenter og Bruuns Galleri, valgt at give huslejerabt eller hensættelser til de mindre eller nyåbnede butikker, der har likviditetsproblemer.

For storcentrene er det en fornuftig beslutning at holde liv i butikkerne, for at undgå tomme lokaler, og sikre en god kundestrøm.

Men de mindre butikskæder føler sig uretfærdigt behandlet. Det siger Jens Birkeholm, direktør for brancheforeningen Dansk Detail.

40 procent huslejestigning
”Uden at der i øvrigt er nogen sammenhæng mellem at man giver henstand til nogle, har vi flere kædemedlemmer, der er blevet præsenteret for huslejestigninger, der løber op i både 30 og 40 procent over de sidste to - tre år,” siger han.

Brancheforeningen er uforstående overfor storcentrenes strategi, for det er ikke bare de små butikker, der har svært ved at få det til at hænge sammen. Nogle af de lidt større butikker, og mindre kæder, kæmper også for at holde sig oven vande.

”Hvis man kigger rundt i nogle af de centre, vi har bare her i københavnsområdet, så er der flere tomme lokaler end nogensinde før, og hvis man samtidig ser på forbrugsudviklingen, der viser et fald i sko- og tøjsalget på fem procent bare i år, så hænger det ikke sammen, at nogle får rabat og andre huslejestigninger,” siger Jens Birkemose.

"Alle kan få hjælp"
Hos storcenteroperatøren Steen & Strøm afviser man, at der er tale om, at nogle butikker får hjælp, mens andre må betale merprisen med en højere husleje.

"Hvis nogen har fået en højere husleje, har det været over længere sigt, og som del af en generel lejeforhøjelse i et center, hvor vi har vurderet, at der var grundlag for det," siger Søren Brogaard Pedersen, der er direktør for Steen & Strøm Danmark.

Han understreger desuden, at hvis en butik er i økonomiske vanskeligheder, så sætter man fra centrets side sig ned med dem og undersøger, hvad man kan gøre for at hjælpe.

"Og det gælder da dem allesammen," siger han.

"Det er at forbigå finanskrisen"
Detailekspert Kasper Baldvinsson fra Retail Institute Scandinavia advarede i Berlingske Business forleden butikkerne til at udnytte krisen til at presse storcentrene. I sidste ende er begge parter nemlig afhængige af hinanden.

Men Jens Birkemose fra Dansk Detail afviser, at det er det, der er tilfældet.

”Der er selvfølgelig i huslejekontrakterne nogle basale årlige stigninger, og det er fint og fornuftigt, men stigninger derudover, det er næsten af forbigå finanskrisen og forbrugsfaldet i pinlig tavshed. Der vil være mange butikker, der qua den økonomiske situation, er nødt til at sige, det er for meget, og risikerer at lukke.”