Butikker trodser krisen

De store aktører i detailhandlen investerer som aldrig før, skønt finanskrisen strammer grebet. Investeringerne er nødvendige for ikke at tabe markedsandel, påpeger ekspert.

SuperBrugsen-forretningerne står foran en modernisering, oplyser Coop, der – ligesom Dansk Supermarked – vil investere tungt trods krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det er blevet dyrt og svært at låne penge, investerer landets butikskæder og indkøbscentre som aldrig før i nye butikker, nye lagre og modernisering af gamle butikker. Det viser en rundringning Berlingske Tidende har foretaget.

Landets to største detailgiganter, Coop og Dansk Supermarked, planlægger i år begge rekordhøje investeringer.

Dansk Supermarked, der bl.a. står bag Netto og Bilka, vil investere mere end sidste års to mia. kr. Supermarkedgiganten er bl.a. i færd med at bygge et nyt, centralt varelager uden for Århus, der alene kommer til at koste 1 mia. kr. Dertil kommer nyetablerlinger og en satsning på det ukrainske marked.

»Det er jo netop i nedgangstider, du skal satse og investere for at vinde markedsandele. Vi bakker ikke ud, blot fordi der er et tilbageslag i forbruget,« siger informationschef Erik Eisenberg, Dansk Supermarked.

De høje renter betyder ikke alene, at det nu er langt dyrere for butikkerne at låne penge. I takt med at markedet er blevet mere usikkert, er det også sværere at overtale bankerne til at låne til nye investeringsprojekter.

Men med en egenkapital på over 13 mia. kr. og en soliditet på 53 pct. har Dansk Supermarked lagt godt med penge til side til magre år.

»Vi er godt polstret til vækst. Vi kan finansiere ganske tunge projekter med få dages varsel,« siger Erik Eisenberg.

Rekordhøjt niveau

Konkurrenten Coop Danmark, der bl.a. driver Irma, Fakta og Brugsen-kæderne, planlægger at investere ca. en mia. i nyetableringer af Fakta-butikker og Kvicklyvarehuse samt modernisering af især Kvickly og Superbrugsen-forretninger. Sidste år landede de samlede investeringer på ca. 900 mio. kr.

»Vi holder investeringerne på det rekordhøje niveau, vi har planlagt. Det ændrer finanskrisen ikke ved,« siger Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Han oplyser, at Coop i år indtil videre har moderniseret 30 butikker og åbnet 19 nye butikker.

Coop har en egenkapital på 2,2 mia. kr. og en soliditet på 25 pct., hvilket er under middel. Coop kan med andre ord få sværere ved at finansiere fremtidige investeringer end konkurrenten Dansk Supermarked.

Ifølge en detailhandelsekspert gør kæderne klogt i at skrue op for investeringer netop nu.

»Dem, der siger nej til at investere, siger også nej til fremtidig vækst. Kun ved at investere kan butikkerne holde sig opdateret og holde trit med markedet,« siger markedsdirektør Michael Skou fra analyseinstituttet Retail Institute Scandinavia.

Han vurderer, at det især er kapitalkæderne, der investerer på trods af krisen. Tilbage står de frivillige kæder, der kun i få tilfælde har lagt penge til side fra de fede år. Dermed får de svært ved at følge med udviklingen. De frivillige kæder vil skrumpe og miste markedsandele til kapitalkæderne, spår Michael Skou.

»Dem, der ikke følger med markedet, vil tabe på sigt. Det vil gå ud over det svageste led i kæderne. Dvs. det er enkeltstående butikker i kæderne, der i første omgang lukker – ikke hele kæden,« siger Michael Skou.

Nyt Field’s

Indkøbscentrene kaster også milliarder efter nye projekter. Den norske ejendomsudvikler Steen & Strøm, der bl.a. ejer Field’s og City 2, vil i år investere over tre mia. kr. Det skal holdes op mod sidste års samlede investeringer på under to mia. kr.

»Vi ekspanderer så længe, der er mulighed for at lave en god forretning. Vi vil opleves som bedst i alt, hvad vi gør. Derfor er vi i øjeblikket i færd med at skabe mødesteder i vores indkøbscentre,« siger Olav Line, adm. direktør for Steen & Strøm

Steen & Strøm vil bl.a. bygge et storcenter, der matcher Field’s i antallet af butikker. Det nye center, Emporia, skal ligge i Malmø og vil koste 3,6 mia. kr. at bygge.

I Danmark vil Steen & Strøm bygge og ombygge for omkring to mia. kr. over de næste par år. Det inkluderer bl.a. et nyt parkeringshus til Field’s, og modernisering af indkøbscentrene City 2, Glostrup Storcenter og Hvidovre Stationscenter.