Butikker risikerer bøder ved betaling til guider

Det er tidligere kommet frem, at butikker i København betaler guider for at vise købelystne kinesiske turister forbi butikken. Men det kan give kæmpe bøder, hvis guiderne ikke overholder reglerne.

Mange butikker på Strøget risikerer kæmpe bøder, når de betaler kinesiske guider til at lægge vejen forbi deres butik med flokken af turister.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Det er blevet en god forretning for mange butikker i København at betale en guide for at føre købestærke turister forbi deres butik på den obligatoriske rundtur i byen. Men det kan hurtigt blive en dyr omgang.

Mange butikker kender nemlig ikke de forskellige betingelser i udlændingeloven, der handler om arbejdstilladelse. Det får nu politiet til at advare mod at betale guiderne.

Opfylder guiderne ikke forskellige betingelser, så falder hammeren. Og den kan falde hårdt for den enkelte butik.

Ifølge detailfolk.dk kan butikkerne få bøder på 10.000 kr. eller mere.

Berlingske Business kunne for et år siden fortælle om fænomenet, hvor de eksklusive butikker i København betaler store summer til kinesiske guider.

Guiderne kræver ofte fem til ti procent af omsætningen, der tikker ind, når de kinesiske turister runder butikken. Vælger de at lade være kan det få konsekvenser. De guider, der sidder på markedet boykotter nemlig butikkerne, hvis de ikke indordner sig efter det.

Men politiet opfordrer kraftigt til at være opmærksom på, om der er tale om et brud på reglerne. 

Der er tre regler, der er vigtige at holde øje med. Guiderne skal kunne vise et gyldigt pas og EU opholdsbevis. De må opholde sig i landet i tre måneder hvert halve år gældende fra indrejse. Derudover skal de være dækket af en opholds- og arbejdstilladelse fra Udlændingestyrelsen.