Butikker: Forbrugsfesten er forbi

Opbremsningen på boligmarkedet går hårdt ud over byggemarkederne og hvidevarekæderne. Men også tøjbutikker mærker, at forbrugsfesten nu er overstået.

Forbrugsfesten er forbi. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugernes øgede mistillid spreder sig som ringe i vandet i dansk detailhandel og rammer både salget af badeværelsesklinker, køleskabe og herremode.

Hos byggemarkederne, der har haft gyldne tider, da der var fart på boligmarkedet, mærker man nu en klar opbremsning.

»Det er endnu ikke sådan, at vi rasler med alarmklokkerne, men vi kan se, at det går stille med de større investeringer som køkken og bad, og det hænger naturligvis sammen med udviklingen på boligmarkedet,« siger adm. direktør Jens Sørensen for landets største byggemarked, XL-byg, der en fusion mellem de frivillige kæder Råd & Dåd, Byggekram og Proffen.

Han håber dog, at kæden kan komme igennem 2007 uden at opleve et direkte fald i omsætningen.

Den næststørste aktør i branchen, byggemarkedet Stark, kommer med en næsten enslydende melding.

»Efter et par fantastiske år, kan vi tydeligt mærke, at det løjer af. De høje vækstrater er væk nu. Nu skal vi til at være omkostningsbevidste igen,« siger Stark-direktøren Lars Hansen, der stadig håber på en mindre vækst i omsætningen for helåret.

Markedet flader ud
Hos landets største kæde for hvidevarer, Elbodan, der bl.a. står bag butikker som Ekspert, Punkt 1, og Snehvide mærker man den samme effekt.

»Det samlede billede er, at markedet flader ud med et lille fald. Hos os oplever vi, at det går godt i radio/TV-sektoren, båret frem af et godt salg af fladskærme. Til gengæld er der et fald i tilegnelsen af hårde hvidvarer i forbindelse med nyt køkken,« siger direktør Søren Bach.

Da moderselskabet er børsnoteret i Norge, ønsker Søren Bach ikke at udtale sig om forventningerne til helåret.

Hos konkurrenten El-salg & Service, der er den tredjestørste aktør på hvidvaremarkedet, indrømmer man derimod, at 2007 ender med en nulvækst i forhold til året før.

»Vi oplever klart en stagnation, men ikke en direkte tilbagegang. Vi ser et klart fald i antallet af nyanskaffelser i forbindelse med f.eks. nye køkkener. Men folk fortsætter med at udskifte gamle, nedslidte produkter, og det holder salget oppe,« siger Niels Pallisgaard, adm. direktør for den frivillige kæde El-salg & Service.

Siden 2003 El-salg & Service oplevet støt vækst. Fra 2005 til 2006 steg salget således over 10 pct. og rundede en mia. kr,, og i år håber Niels Pallisgaard på at holde omsætningen på det niveau.

Blød landing
Det er dog ikke kun køleskabe, vaskemaskiner og komfurer, som danskerne tøver med at købe.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik faldt forbruget af tøj og mode knap fire pct. i august.

»Der er ikke tale om en SAS-nødlanding, nærmere en blød opbremsning,« siger Jens Birkeholm, direktør i Dansk Textil Union. Han påpeger, at udviklingen hænger sammen med den finansielle uro.

»Det er lykkes at skræmme forbrugerne med al den snak om finansiel uro og højere renter. Nogle ser måske også gennem netbanken, at de taber penge på pensionsinvesteringerne. Andre har dobbelt husleje, fordi de ikke kan få solgt en bolig. Den cocktail gør, at forbrugeren er mere tilbageholdende generelt set,« siger Jens Birkeholm.

Hos landets største kæde med herretøj, Din Tøjmand, mærker man også forbrugerens utryghed, og ser den afspejlet i en klar afmatning i salget af herremode.

»Vi tror dog forsat på, at de danske mænd kan lide mærkevarer, mens vi ser billigsegmentet helt klart står stille,« siger adm. direktør Anders Vedel.