Butikker afviser at tage imod kontanter

Mønter og sedler er bøvlede og dyre at håndtere for både samfundet og virksomhederne. Derfor bør det være lovligt at nægte at tage imod kontanter, mener Dansk Erhverv.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyrt for landets butikker at tage imod kontanter, og samtidig øger det risikoen for at svind og røverier. Derfor beslutter et stigende antal erhvervsdrivende at sige nej til at acceptere kontanter, selvom det ikke er lovligt, skriver Politiken.

En undersøgelse fra kortbetalingsformidleren Teller viser, at hver tiende erhvervsdrivende gerne vil sige nej til mønter og sedler. Men det har man pligt til i Danmark, men den regel vil en række erhvervsorganisationer gerne lave om.

»Vi ved, at nogle butikker ikke overholder loven, og det går vi ikke ind for. Men når det er sagt, ønsker mange af vore medlemmer at afvise kontanter på visse tidspunkter af døgnet, mens andre gerne vil indføre kontantfri butikskoncepter for at nedbringe risikoen for røverier og tyverier. Men loven står i vejen«, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, til Politiken.

Ifølge avisen viser tal fra Nationalbanken, at de kontante betalinger i 2009 kostede 5,8 milliarder kroner for samfundet. For hver gang, en kunde betaler med kontanter, koster det i gennemsnit 7,36 kroner mod 3,15 kroner, hvis samme betaling var blevet foretaget med dankort.

Derfor erklærer Nationalbanken sig også parat til at undersøge en lovændring nærmere.

En af de virksomheder, der allerede siger nej til klingende mønt, er den københavnske restaurantkæde Cofoco. Den har fra 1. juli valgt kun at acceptere betalingskort i fire af sine restauranter.

»Principielt er det ikke lovligt, men nogle gange skal man turde tage springet og presse på for at ændre noget. For os er det enormt dyrt og tidskrævende at tælle og indlevere kontanter til bankerne, og ved at afvise kontanter bekæmper vi de sorte penge, som er udbredt i vores branche«, siger Torben Klitbo, der er partner i Cofoco, til Politiken.