Businessupdate: McDonald's sagsøger tidligere topchef: Beskylder ham for svindel

Berlingskes businessredaktion guider dig til mandagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Nu har McDonald's' tidligere topchef Steve Eastebrook fået nye problemer på halsen: McDonald's sagsøger ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix

Godeftermiddag og velkommen til endnu en businessupdate, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder, så du kan gå velinformeret på fyraften i det varme sommervejr.

Vi begynder med tre spændende historier fra vores kolleger i ind- og udland.

McDonald's sagsøger tidligere topchef: Beskylder ham for svindel

Fastfoodkæmpen McDonald's sagsøger nu den tidligere topchef Steve Easterbrook for blandt andet at have løjet, svindlet og skjult bevismateriale.

Det skriver New York Times.

Det opsigtsvækkende søgsmål kommer otte måneder efter, at McDonald's-chefen blev fyret for at have udvekslet SMS-beskeder med seksuelt indhold med en underordnet. Som kompensation ved sin afsked fik han, hvad der svarer til et tocifret millionbeløb i dollar.

I juli henvendte en anonym person sig imidlertid med information om, at Easterbrook skulle have haft seksuelle forhold til flere andre ansatte i selskabet.

Søgsmålet bygger blandt andet på, at den tidligere topchef skal have tildelt en bunke lukrative aktier til en af disse ansatte. Fastfoodgiganten vil blandt andet med søgsmålet forsøge at lægge beslag på den kompensation, Easterbrook fik ved sin afsked.

Easterbrook har nægtet, at han skulle have haft et seksuelt forhold til en ansat.

Lars Seiers Parken-aktier har tabt 50 millioner kroner i værdi

Opkøbet af omkring en femtedel af aktierne i FCK-ejeren, Parken Sport & Entertainment, har indtil videre været et dyrt bekendtskab for Saxo Bank-milliardær Lars Seier Christensen.

Det skriver Finans.

Den kendte erhvervsmands ejerskab trådte officielt i kraft 4. marts 2019, og siden er hans opkøb af Parken-aktier for 222 millioner kroner faldet med over 20 procent i værdi. Det svarer til at værditab på over 50 mio. kr.

»Det er klart, at Parken med sine oplevelsesaktiviteter grundet corona har haft flere udfordringer end mange andre virksomheder, og derfor er kursen påvirket. Det er dog fortsat min opfattelse, at værdien af koncernens aktiviteter vil lede til en højere kurs over tid, så det tager jeg stille og roligt. Jeg er her med en lang tidshorisont,« skrev han fredag i en e-mail til Finans.

Tidligere chef for bagmandspolitiet skifter job på ny

Det blev kun til få måneder som direktør for Spillemyndigheden. Nu skifter Morten Niels Jakobsen atter direktørjob. Fra 1. august skal han være direktør for Vurderingsstyrelsen.

Det skriver Advokatwatch.

Morten Niels Jakobsen er især kendt fra sin tidligere post som direktør for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet. I 2019 blev han hjemsendt med mistanke om at have brudt sin tavshedspligt. Sagen blev senere droppet. Derfra skiftede han til Spillemyndigheden.

I Vurderingsstyrelsen bliver Morten Niels Jakobsens vigtigste opgave at få styr på de nye ejendomsvurderinger til boligejere.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Boligkøbere har fået dårligere kort på hånden

Historisk er kriser som regel en fordel, når man er på jagt efter en ejerbolig. Under coronakrisen har boligmarkedet dog opført sig markant anderledes, og det er til sælgernes fordel, påpeger en stribe økonomer.

Nye tal fra brancheorganisationen Finans Danmark viser nemlig, at det er blevet både sværere og dyrere at være boligkøber, skriver Berlingskes Louise Kastberg.

Læs historien her.

Først og fremmest skyldes det, at udbuddet af boliger til salg er faldet fire måneder i streg og nu befinder sig på det laveste niveau i 14 år.

Cheføkonom efter nye tal for hovedmotor i dansk økonomi: »Eksporten kan blive den manglende brik i den økonomiske genopretning«

I juni steg eksporten af varer med 2,2 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er anden måned i træk med fremgang, og det vidner om, at dansk økonomi er på vej tilbage på sporet efter et hårdt forår. Berlingskes Morten Laugesen har historien.

Læs historien her.

Selv om eksporten har vist positive takter de seneste to måneder, er coronakrisen langtfra et overstået kapitel for danske eksportvirksomheder, fremhæver flere økonomer.

»Fremgangen i eksporten er enormt glædelig, og man skal ikke kimse ad dens betydning for dansk økonomi. Men det er samtidig vigtigt at holde begge ben på jorden midt i begejstringen, da stigningen sker på en lidt billig baggrund. Eksporten bragede ned i den første del af coronakrisen, så de seneste to måneders stigning sker altså fra et lavt udgangspunkt,« siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Nordens grønne krav lægger pres på elektronikproducenter

Danskernes krav til miljøbevidsthed og bæredygtighed presser PC- og printerproducenterne i en grøn retning og skubber dermed på for en hurtigere omstilling i også andre lande.

Det mener danske Anne-Sophie Hadberg, som er direktør for den amerikanske PC-gigant HP i Nordeuropa.

»Danmark, Sverige, Norge og i lidt mindre grad Finland har et langt mere udviklet forhold til bæredygtighed, og de nordiske lande leder dermed internt i HP udviklingen, fordi både firmaer og forbrugere vægter kravene til bæredygtighed og miljøbevidsthed meget højere end i mange andre lande. Det er godt, for dermed hjælper de HP med at gennemføre strategien overalt,« siger Anne-Sophie Hadberg, der tiltrådte som HPs direktør for Norden, de baltiske lande og Benelux-landene i november 2019.

Berlingskes Thomas Breinstrup har historien.

Læs den her.

Topøkonom advarer politikerne mod nye helikopterpenge

Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, og virksomhedsredaktør Simon Bendtsen stiller otte spørgsmål til en af Danmarks mest markante økonomer.

I dag er det professor Torben Tranæs, der er forskningsdirektør i Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, og tidligere vismand. I øjeblikket er han også formand for regeringens ydelseskommission. Tranæs er tidligere direktør for Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Læs historien her.

Tranæs mener, at en af de vigtigste lektioner af coronakrisen er, at vi har lært at lægge snævre egeninteresser på hylden. Der lyder dog også en klar advarsel mod at uddele penge til mennesker og virksomheder, der ikke har lidt et tab. Og så mener han, at medierne har svigtet i dækningen af coronakrisen.

Vismændene: Ældre kan ikke bare byttes ud med unge

Danmark er langtfra det eneste land i OECD, hvor man har forsøgt at få bugt med ungdomsledigheden med en tidligere pension til »Arne«. Ingen lande har dog haft held med dette.

Det største eksperiment, der skulle skabe flere job til unge, var den danske efterløn, men den virkede slet ikke efter hensigten. Tværtimod var der en stigende ungdomsledighed i årene efter, at efterlønnen blev indført.

Dette er en af konklusionerne i en kronik af de økonomiske vismænd, som kan læses i Berlingske mandag.

Vismændene understreger, at det er et politisk spørgsmål, om man vil indføre en tidligere pension til nedslidte. Vismændenes ærinde er udelukkende at se på argumentet om, at den tidligere pension skulle give job til flere unge. Et argument som statsminister Mette Frederiksen (S) har fremført som begrundelse for at hjælpe »Arne«.

Vismændene fremhæver, at der forskningsmæssigt ikke er belæg for at sige, at en tidligere tilbagetrækning åbner for flere job til de unge.

Berlingskes Frederik M. Juel har historien. Læs den her.

Hav en god dag!